Proteste anti-restricții: Mii de oameni din mai multe orașe protestează împotriva măsurilor luate de autorități

Publicat: 29 mart. 2021, 20:30, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Proteste anti-restricții: Mii de oameni din mai multe orașe protestează împotriva măsurilor luate de autorități
PROTEST_MASCA_02_INQUAM_Octav_Ganea

În mai multe oraşe din ţară oamenii au ieşit luni după-amiază în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de restricţiile anti-COVID impuse de autorităţi.

Manifestanţii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisii. Acestor proteste li s-au alăturat şi reprezentanţii AUR, care critică măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei şi cer ridicarea „de urgenţă” a restricţiilor anti-COVID. Protestele sunt în desfăşurare.

BUCUREȘTI

Câteva zeci de persoane s-au strâns, luni, în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de autorităţi în contextul COVID-19.

Printre cei prezenţi în zona fântânii din Piaţa Universităţii se află şi copreşedinele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) George Simion, care, alături de alte persoane, desfăşoară un banner pe care este scris mesajul „Libertate”.

Protestatarii strigă lozinci precum: „Jos Guvernul!”, „Libertate!”, „Jos masca!”. De asemenea, aceştia flutură steaguri tricolore şi suflă în vuvuzele. Marea majoritate a participanţilor poartă mască de protecţie.

Alianţa pentru Unirea Românilor a anunţat luni că se alătură protestelor anti-restricţii în întreaga ţară, urmând să participe la acţiunile ce vor avea loc în faţa prefecturilor din toată ţara şi în Piaţa Universităţii din Capitală. 

Câteva sute de persoane au plecat în marş, luni, spre Piaţa Victoriei din Capitală, după ce iniţial s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

Participanţii au fost flancaţi de jandarmi pe tot traseul, ocupând prima bandă de circulaţie pe traseul: bulevardul Gheorghe Magheru – Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei.

CONSTANŢA

Sute de protestatari nemulţumiţi de măsurile restrictive dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus mărşăluiesc, luni seara, pentru a doua zi consecutiv, pe străzile municipiului Constanţa.

Aproape toţi protestatarii sunt tineri şi cei mai mulţi dintre aceştia nu poartă mască de protecţie.

Iniţial, în faţa Instituţiei Prefectului s-au strâns câteva zeci de protestatari, însă numărul acestora a crescut după ce s-a plecat în marş către zona peninsulară a oraşului.

Se scandează lozinci precum „Libertate”, „Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, „Vrem să muncim, nu vrem restricţii”, cerându-se totodată demisia şefului statului, a Guvernului, a lui Raed Arafat şi organizarea de alegeri anticipate, mulţimea având fluiere, vuvuzele şi steaguri tricolore.

SIBIU

Câteva sute de persoane au protestat luni după-amiază şi în municipiul Sibiu, nemulţumite de restricţiile impuse în timpul pandemiei.

Iniţial, zeci de protestatari s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu, de unde au plecat în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Vasile Milea, calea Dumbrăvii, bulevardul Mihai Viteazu, strada Nicolae Iorga.

Unii manifestanţi şi-au ars măştile în Piaţa Mare. S-au scandat lozinci împotriva primarului municipiului, Astrid Fodor, sau a preşedintelui Klaus Iohannis.

Manifestanţii cer, printre altele, să se renunţe la obligativitatea purtării măştii de protecţie în zonele publice. Ei scandează „Libertate!” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”

IAŞI

Peste 100 de persoane s-au adunat şi la Iaşi, în faţa Prefecturii, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de ultimele măsuri impuse de guvernanţi pentru a limita creşterea infectărilor cu noul coronavirus.

Fluturând Drapelul naţional, manifestanţii strigă „Libertate” şi scandează lozinci antiguvernamentale. Ei cer totodată demiterea lui Raed Arafat, şeful DSU.

Mulţi dintre manifestanţi nu poartă mască de protecţie şi nu se păstrează distanţa socială.

La protest au venit şi persoane cu copii. Unul dintre aceştia a intonat Imnul naţional la începerea protestului.

TIMIŞOARA

Circa 300 de cetăţeni care, în majoritate, fie nu aveau mască, fie o purtau necorespunzător, s-au organizat în coloană şi au mărşăluit prin centrul Timişoarei, scandând lozinci împotriva măsurilor de protecţie anti-COVID şi a oficialilor care le-au susţinut şi instituit.

Ei purtau steaguri tricolore şi bannere pe care erau înscrise diferite mesaje: „Nu ne temem de COVID, căci iubirea e un zid!”, „HoReCa se trezeşte!”. S-au strigat lozinci precum „Arafat judecat!”, „Afară, afară, cu Arafat din ţară!”, „Timişoara, trezeşte-te!”, „Timişoara florilor nu-i oraşul hoţilor”, „Libertate nouă, ca în ’89”, „Libertate pură, fără dictatură”, „Viaţa e sublimă fără carantină”.

Protestatarii s-au întâlnit în faţa Prefecturii, apoi au plecat în Piaţa Victoriei/Operei şi la Catedrală, pe ale cărei trepte au rostit ”Tatăl nostru”.

Protestul a fost paşnic, fără incidente.

PLOIEŞTI

Câteva zeci de persoane s-au strâns în centrul municipiului Ploieşti, exprimându-şi nemulţumirea faţă de restricţii.

Mulţi dintre manifestanţi nu poartă mască de protecţie sau o poartă incorect. Unii dintre ei au steaguri tricolore de mari dimensiuni, pe unul dintre ele fiind imprimată sigla partidului AUR.

Protestarii scandează lozinci precum „Jos Guvernul dictator”, „Libertate”, „Jos Guvernul” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.

TULCEA

Şi la Tulcea s-a protestat faţă de noile restricţii impuse de autorităţi. Protestatarii s-au întâlnit în Piaţa Tricolorului din municipiu, începând cu ora 17,00. Au scandat „Jos masca, nu suntem câini!” iar apoi au plecat în marş prin oraş până în cartierul Vest.

GALAŢI

Noile măsuri restrictive intrate în vigoare după ce rata de incidenţă în municipiul Galaţi a ajuns la 4,24/1.000 locuitori au adus în stradă peste 100 de persoane, care protestează în faţa sediului Prefecturii.

Manifestanţii, echipaţi cu vuvuzele şi steaguri tricolore, scandează ”Libertate”, ”Jos masca”, ”Stop abuzurilor”. Pe o pancartă este scris: ”Demisia Iohannis!”.

În urma mobilizării de pe reţele de socializare se aşteaptă ca numărul protestatarilor să crească. Potrivit Jandarmeriei Galaţi, acţiunea de protest nu este autorizată.

CLUJ-NAPOCA

Aproximativ 300 de persoane au protestat şi în faţa Prefecturii Cluj.

Protestatarii s-au adunat în urma apelurilor de pe reţelele de socializare. S-a scandat: „O dorinţă sinceră, România liberă!” şi „Libertate, Libertate, Libertate”.

După ce au demonstrat în faţa Prefecturii clujene, protestatarii au pornit într-un marş spre cartierul Mănăştur.

FOCŞANI

La Focşani s-au adunat aproximativ 30 de persoane, la invitaţia reprezentanţilor Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), filiala Vrancea.

Participanţii s-au strâns în Piaţa Unirii, cu steaguri tricolore şi cu pancarte cu mesaje antimască şi au plecat într-un marş în jurul clădirilor Prefecturii Vrancea, Consiliului Judeţean Vrancea şi al Primăriei Focşani, alături de deputatul AUR de Vrancea Georgel Badiu.

Deşi participanţii au scandat lozinci antimască, majoritatea celor prezenţi la protest au purtat masca de protecţie, care să le acopere gura şi nasul.

BRAŞOV

Câteva sute de oameni protestează în Piaţa Sfatului din Braşov împotriva ultimelor restricţii impuse de Guvern, după ce atât AUR Braşov, cât şi o persoană particulară au anunţat pe reţelele de socializare două acţiuni de protest.

Câteva persoane s-au adunat, în faţa Prefecturii Braşov, la ora 17,00, la protestul anunţat de filiala locală a AUR, acestora adăugându-li-se, după ora 18,00, alte zeci de persoane, care au pornit din centrul civic, pe jos sau cu maşinile, chemate, pe reţelele de socializare, de către o persoană privată.

Conform IJJ Braşov, în jurul orei 19,00, aproximativ 350 de persoane erau prezente în Piaţa Sfatului din zona centrului istoric al municipiului Braşov.

Jandarmii braşoveni se vor afla în zonă pentru a se asigura, alături de poliţişti, menţinerea ordinii şi liniştii publice.

În urma protestului din cursul nopţii de duminică spre luni, 16 sancţiuni au fost date protestatarilor care s-au manifestat, la volanul maşinilor, împotriva restricţiilor de circulaţie, şapte dintre acestea fiind amenzi şi restul, sancţiuni cu avertisment, pentru nerespectarea OUG 55/2020.

BRĂILA

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Brăila şi au pornit în marş pe calea Călăraşilor, principala arteră a oraşului, protestând astfel împotriva noilor restricţii ale autorităţilor centrale privind interzicerea circulaţiei după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Grupul de protestatari a fost format în special din tineri şi adolescenţi, câţiva dintre ei fără mască de protecţie, motiv pentru care au fost aplicate amenzi pentru încălcarea acestei reglementări impuse în perioada pandemiei.

Protestatarii au scandat „Jos Arafat”, „Jos Guvernul”, „Libertate”, Demisia” şi au avut pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Educaţia este baza societăţii! Deschideţi şcolile!”, „Vrem acces la spitale, de COVID nimeni nu moare!”, „Libertate te iubim, ori învingem ori murim!”.