Proteste violente anti-prezidențiale în Chile

Câteva mii de persoane au manifestat vineri seara împotriva președintelui Sebastian Pinera, forțele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru dispersarea lor. În replica, unii protestatari au aruncat cu pietre și chiar au incendiat stații de autobus.

Aproximativ 10.000 de persoane, convocate pe reţelele de socializare, s-au adunat pe străzile din la Santiago de Chile, în apropierea sediului guvernului, protejat de o puternică forţă de poliţie, pentru a manifesta pe bulevardul Alameda, principala arteră a capitalei chiliene. Oamenii cereau demisia preşedintelui conservator Sebastian Pinera pe fondul recrudescenţei protestelor şi al ciocnirilor violente cu poliţia, relatează AFP, citat de Agerpres.

Manifestația vine în continuarea valului de proteste izbucnit în octombrie 2019 în Chile şi întrerupt de pandemia de coronavirus, care a lovit puternic ţara.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa grupuri de bărbaţi care purtau cagulă şi care aruncau cu pietre şi au incendiat staţii de autobuz.

Zeci de protestatari care au inspirat substanţele chimice prezentau vărsături şi s-au prăbuşit la pământ, au declarat jurnalişti ai AFP.

Această manifestaţie survine după mai multe zile de ciocniri între protestatari şi poliţie precum şi după marşul femeilor care a avut loc miercuri cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole