PSD vrea plafon la adaosul comercial pentru toate produsele românești pentru ca marile magazine să nu mai calce în picioare producătorii locali

Publicat: 23 mai 2024, 16:52, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
PSD vrea plafon la adaosul comercial pentru toate produsele românești pentru ca marile magazine să nu mai calce în picioare producătorii locali
sursa foto: google

În plin scandal privind produsele românești din marile magazine, reprezentanții retailerilor au refuzat să participe la dezbaterile din Parlament programate fix pe această temă. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că va impune plafonarea adaosului comercial la toate produsele românești.

Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat a organizat o dezbatere în urma scandalurilor privind eliminarea produselor românești, cum ar fi înghețata de la Teleorman sau magiunul de Topoloveni, de pe rafturile unor mari retaileri. Deși au fost invitați, reprezentanții supermarketurilor nu au dat curs invitației.

”Noi reprezentăm aici în Parlament exact cetățenii României, care sunt și consumatori. Anul trecut am avut o creștere de 21% la decesele din cauza cancerului de colon. Înghițim tot felul de produse de calitate îndoielnică, ca să nu mai vorbim de faptul că la unele din aceste produse au acces și copiii. Ei astăzi au sfidat Parlamentul României și eu cred că acesta este rodul unor înțelegeri între ei de a nu veni!”, a declarat senatorul PSD, Dănuț Cristescu.

Ulterior, aceștia au motivat că n-ar fi știut de ședința comisiei din Senat. După aproximativ două ore de dezbateri, senatorii au decis să trimită fiecărui mare retailer o serie de întrebări, urmând să fie apoi invitați la o ședință ulterioară. Aceasta este a doua reunire a Comisiei pe această temă, la prima întâlnire discuțiile s-au purtat cu oficialii Consiliului Concurenței.

PSD merge mai departe: produsele românești vor avea adaos plafonat

În ultima perioadă, în spațiul public, au apărut două scandaluri care vizează produsele românești care au fost scoase de pe rafturile supermarketurilor. Este vorba de o înghețată produsă la Teleorman, care a fost delistată de 7 din cele 10 supermarketuri din țara noastră și apoi magiunul de Topoloveni care a fost scos de pe raftul unui mare lanț de magazine, după ce a fost introdusă pe lista celor 21 de alimente care au adaos comercial plafonat la 20%, în condițiile în care, susține ministrul Agriculturii, magiunul avea adaos de aproape 100% față de cel de import unde era de maximum 25%.

”Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că prețurile pentru produsele alimentare care au adaosul comercial plafonat au scăzut cu peste 30%. În plus, ministrul susține că produsele românești au adaos comercial și de 60%.

”Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Prima News.

Ordonanța de Urgență privind plafonarea la produsele românești va fi gata în aproximativ două săptămâni.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002