Putin aterizează în Coreea de Nord: Alianța care amenință Occidentul

Publicat: 19 iun. 2024, 07:11, de Mariana Olteanu, în Internațional , ? cititori
Putin aterizează în Coreea de Nord: Alianța care amenință Occidentul

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri seara în Coreea de Nord pentru o vizită în cadrul căreia ar putea semna un acord de parteneriat strategic între Moscova și Phenian, perceput de Occident ca o amenințare.

„Vladimir Putin a aterizat în Phenian, capitala Coreei de Nord”, a anunţat preşedinţia rusă într-un mesaj pe Telegram.

Nu este pentru prima oară când Putin vizitează Coreea de Nord. O astfel de vizită a mai avut loc în anii 2000. Consilierul diplomatic al preşedintele rus, Yuri Uşakov, a declarat presei ruse că în cursul acestei vizite vor fi semnate „documente importante, foarte semnificative”, referindu-se la „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Primirea lui Putin în Phenian

În imaginile furnizate de presa rusă se poate observa că Putin a fost întâmpinat de bannere uriaşe care îi urau „un călduros bun venit” şi îi înfăţişau chipul zâmbitor, atârnate de stâlpii de iluminat din Phenian, alături de drapeluri ruseşti.

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul războiului coreean (1950-1953), dar s-au apropiat după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. Putin a salutat marţi „sprijinul ferm” oferit de Coreea de Nord operaţiunii militare ruse din Ucraina, cu puţin timp înainte de sosirea sa, miercuri, la Phenian.

„Rusia a sprijinit Coreea de Nord şi poporul său eroic în lupta sa de a-şi apăra dreptul de a alege calea independenţei, a originalităţii şi a dezvoltării prin ei înşişi în confruntarea cu inamicul viclean, periculos şi agresiv (…) şi îi sprijinim neclintit în viitor”, a scris Putin într-un articol publicat de cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun şi de agenţia KCNA. El a mai spus că Phenianul „sprijină ferm” ofensiva militară a Rusiei în Ucraina şi i-a mulţumit pentru aceasta.

Jens Stoltenberg: Vizita arată cât de dependentă e Moscova de ţările autoritare

Americanii și europenii sunt preocupați de apropierea tot mai evidentă dintre Moscova și Phenian, acuzând Coreea de Nord că furnizează muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina, în schimbul asistenței tehnologice, diplomatice și alimentare oferite de Rusia.

Această vizită „arată cât de dependenţi sunt acum preşedintele Putin şi Moscova de ţările autoritare din întreaga lume. Cei mai apropiaţi prieteni şi cei mai mari susţinători ai efortului de război al Rusiei – un război de agresiune – sunt Coreea de Nord, Iran şi China”, a comentat luni, la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, „încalcă sancţiunile” impuse Coreei de Nord.