Rabla Clasic și Plus: Odată cu venirea primăverii, România optează pentru un viitor mai verde

Publicat: 22 feb. 2024, 09:00, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Rabla Clasic și Plus: Odată cu venirea primăverii, România optează pentru un viitor mai verde

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut un anunț important în cadrul unei conferințe de presă la Prefectura Constanța, dezvăluind că programele Rabla Clasic și Rabla Plus sunt pe cale să înceapă în primăvara acestui an.

În prezent, programele sunt supuse unei consultări publice, cu ghidurile aferente publicate recent pentru a colecta observații și sugestii.

Mircea Fechet a subliniat că, după finalizarea perioadei de consultare publică și aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu, programele vor putea demara efectiv. „Cu siguranță se va întâmpla în primăvara acestui an”, a afirmat Fechet, subliniind angajamentul continuu al ministerului său pentru susținerea mobilității ecologice și încurajarea cetățenilor să opteze pentru vehicule mai puțin poluante.

Această inițiativă vine în sprijinul celor care doresc să își înlocuiască vehiculele vechi și poluante cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul. Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au devenit un punct de referință în politicile de mediu ale României, încurajând tranziția către o mobilitate sustenabilă.

Pentru o Românie mai verde și mai sustenabilă

În cadrul podcastului ziarului Puterea.ro, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a oferit detalii valoroase despre viitorul programelor Rabla, subliniind angajamentul României către o traiectorie mai verde și mai sustenabilă. Dialogul a evidențiat diversele inițiative guvernamentale menite să faciliteze tranziția cetățenilor către opțiuni mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic.

Ministrul a arătat importanța și viitorul acestor proiecte emblemă pentru România, accentuând rolul lor esențial în protecția mediului. „Aceste proiecte au ca și componentă principală protecția mediului”, a declarat Fechet, evidențiind că aceste programe depășesc simpla preocupare pentru mediu, având un impact direct asupra calității vieții cetățenilor.

Unul dintre proiectele pilot menționate de ministru este Rabla pentru sobe, care a beneficiat recent de o consultare publică. „Am terminat consultarea publică, am primit foarte multe informații bune din piață”, a explicat Fechet, subliniind că proiectul are ca obiectiv protecția locuințelor împotriva incendiilor, reflectând angajamentul Guvernului de a lua în considerare sugestiile și observațiile cetățenilor.

Pe lângă Rabla pentru sobe, ministrul a evidențiat și progresele în programul Rabla Plus, dedicat finanțării achiziției de autoturisme electrice și hibride. „Niciodată nu au existat atât de mulți bani alocați înnoirii parcului auto din România cu mașini electrice”, a menționat Fechet, dezvăluind un buget record de 1 miliard de lei pentru acest an.

În plus, ministrul a adus în discuție și inițiativa de a finanța instalarea de panouri fotovoltaice pe casele românilor, cu un buget impresionant de două miliarde de lei pentru 2024. Aceste declarații subliniază o orientare clară către sustenabilitate și inovație ecologică, reflectând eforturile Guvernului de a încuraja practici ecologice în rândul populației.