Rabla electrocasnice 2022 – cum poți profita de program pentru a scădea valoarea facturilor la energie electrică?

În condițiile în care prețurile la energie electrică au tot crescut în ultima perioadă de timp, interesul este maxim pentru metode de a reduce valoarea facturilor. Pe lângă schimbarea furnizorului, o acțiune cu rezultate imediate este reducerea consumului. Acest lucru este dificil de făcut fără a scădea nivelul de confort, dar există totuși o metodă simplă și eficientă: înlocuirea produselor electronice și electrocasnice care consumă foarte mult curent electric, cu unele mai noi, din clase energetice superioare.

O asemenea alegere înseamnă inclusiv acțiune pentru protejarea mediului înconjurător. Pe termen scurt, impactul financiar al achizițiilor de noi produse electro-IT poate fi destul de mare asupra bugetului personal. Există totuși variante: plata în rate (chiar și prin sisteme fără dobândă), selectarea de oferte promoționale și, în unele momente, folosirea unor oportunități prin politica de stat. Mai exact, se poate participa la programul Rabla pentru electrocasnice. Astfel, primești un voucher când reciclezi un produs eligibil și cumperi apoi mult mai ieftin un produs care consumă mult mai puțină energie electrica.

Ediția 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice va începe în data de 17 iunie, prima etapă terminându-se pe data de 14 iulie, conform celor mai recente date oferite de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Bugetul ediției din acest an este mai mare decât cel din anul precedent: 100 de milioane lei, față de doar 75 milioane lei.

Prima sesiune Rabla pentru electrocasnice este programată să ia startul pe 17 iunie 2022, ora 10:00. Timp de o săptămână, românii dornici de participare la program își pot face conturi în platforma electronică. Urmează apoi 3 etape pentru solicitare a voucherelor: între 25 iunie – 1 iulie pentru mașini de spălat rufe, spălat vase și frigidere, între 1 – 7 iulie pentru tablete și laptop-uri, între 8 – 14 iulie pentru aparate de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare de rufe. Buget total pentru prima sesiune este de 50 milioane lei.

Valoarea voucherelor din acest program ecologic este 500 lei pentru laptopuri, 400 lei pentru mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, mașini de spălat vase, frigidere, uscătoare de rufe, 300 lei pentru tablete și 200 de lei pentru aspiratoare. Nu mai există incluse însă televizoarele în programul

Rabla pentru electrocasnice, aceasta fiind principala schimbare

În anul 2021 au fost achiziționate 110.000 de echipamente noi prin Rabla electrocasnice, aparate eficiente din punct de vedere energetic. Românii care profită de această oportunitate câștigă de două ori: în primul rând, cumpără produse electronice și electrocasnice noi, moderne, la prețuri mai mici decât cele din retail; în al doilea rând, ajung să consume lunar mai puțin curent electric, căci aparatele eficiente energetic au nevoie de mai puține resurse pentru a produce un efect cel puțin la fel de bun.

Valoarea facturilor la energie electrică va scădea semnificativ dacă sunt înlocuite de exemplu aparate frigorifice, mașini de spălat și uscat, aspiratoare sau aparate de aer condiționat vechi. Interesul pentru programul Rabla electrocasnice este foarte ridicat, deci trebuie acționat cu promptitudine.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole