Raed Arafat, despre zonele cu risc seismic: Pot dura zile ca să poți să intervii și să salvezi oamenii de sub dărâmături

Publicat: 05 mart. 2021, 15:15, de Andreea Borcilă, în ACTUALITATE , ? cititori
Raed Arafat, despre zonele cu risc seismic: Pot dura zile ca să poți să intervii și să salvezi oamenii de sub dărâmături

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat a declarat că pot dura zile pentru a interveni și a salva victimele prinse sub dărâmături în cazul unui eventual cutremur. Acesta a amintit despre dotările și pregătirile care s-au făcut în ultimii ani, pe plan național, adăugând că „lucrurile s-au schimbat radical”.

„Pot dura zile ca să poți să intervii și să poți să salvezi oamenii de sub dărâmături. Dotarea, care s-a făcut în ultimii trei ani și care este o dotare consistentă, s-a făcut pe plan național ca să putem răspunde într-o zonă de dezastru chiar dacă nu sunt zone cu risc seismic. În România, s-a făcut un pas major pentru dotare și pregătire în ultimii ani comparativ cu ce era înainte. Este suficient să ne comparăm cu ce a fost înainte de 2016 sau 2017, să vedem unde eram și unde suntem acum. Lucrurile s-au schimbat radical”, a intervenit șeful DSU, în direct, la Realitatea Plus.

București, capitala europeană cu cel mai mare risc seismic

Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Oficial sunt circa 350 de clădiri cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur major. Mai exact, Bucureștiul are aproximativ 6.000 de apartamente expuse unui risc iminent, la care se adaugă spațiile comune, zonele comerciale, restaurantele, barurile, spațiile de lucru și birourile cuprinse în aceste clădiri, transmite Radio Europa Liberă România.

Potrivit edilului general al Capitalei Nicușor Dan, administraţia din Bucureşti nu a reuşit, până în prezent, să realizeze un inventar al clădirilor cu risc seismic.

„Problema cea mai mare este că noi, ca administraţie, nu am reuşit până la acest moment să avem un inventar al clădirilor cu risc seismic dintre cele care sunt potenţial cu risc seismic. Aşa, vorbind grosier, orice clădire construită înainte de 1940 care are mai mult de trei-patru etaje este potenţial cu risc seismic. Şi noi n-am reuşit să ne ducem peste ele, să le expertizăm”, a precizat primarul general.

Citește și: