Raed Arafat: Programul naţional ‘Punct de prim ajutor. Fii salvator!’ va fi lansat în curând

Publicat: 27 aug. 2022, 17:01, de Ziarul Puterea, în SOCIAL , ? cititori
Raed Arafat: Programul naţional 'Punct de prim ajutor. Fii salvator!' va fi lansat în curând

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a predat, sâmbătă, la Târgu Mureş, primele două motociclete SMURD pentru intervenţii rapide în centrele urbane aglomerate, arătând că, până acum, au fost introduse în circuit 22 de astfel de vehicule.

„După toate pregătirile care s-au făcut, vom putea da drumul şi motocicletelor de intervenţie rapidă care vor intra în municipiul Târgu Mureş. Începând de astăzi, cu sprijinul în mod deosebit al companiei Lidl, care ne-a ajutat până acum să introducem 22 de motociclete în diferite localităţi din ţară, începând cu Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj, Iaşi şi altele. Şi acum la Târgu Mureş. (…) Vom continua sper şi în alte localităţi, pentru că este vorba de minute şi secunde, este vorba de primul sosit, cu echipamente şi cu pregătire ca să poată să te asiste, să te ajute până ajunge primul echipaj pe patru roţi, fie că este SMURD, fie că este Serviciul de Ambulanţă. Aceste motociclete sunt echipate cu defibrilator semiautomat, ca orice ambulanţă de prim ajutor sau de asistenţă medicală de urgenţă. Sunt echipate cu tot ce este necesar pentru resuscitare, pentru imobilizare pentru prima fază”, a arătat Arafat.

Potrivit şefului DSU, paramedicii care se deplasează cu aceste motociclete au făcut cursuri de pregătire.

„Dacă este bine pregătit, riscul scade şi beneficiul creşte foarte mult pentru cetăţean. Sunt multe poveşti pe care le-am auzit de la colegii motociclişti din alte localităţi, cum au ajuns cu câteva minute înainte, cum au defibrilat un stop cardiac şi cum pacientul şi-a revenit înaintea sosirii echipajelor cu ambulanţele SMURD sau ambulanţele Serviciului de Ambulanţă. De astăzi, populaţia din Târgu Mureş şi zonele limitrofe va beneficia de astfel de serviciu, de astfel de componentă a SMURD. Iar colegilor paramedici care vor deservi această componentă nu pot decât să le urez succes şi să le mulţumesc pentru că au acceptat să participe în acest proiect şi să fie primii motociclişti din ISU Horea al judeţului Mureş”, a mai spus Raed Arafat.