Raed Arafat: „Unii au spus că e relaxare…”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat, vineri, propunerile adoptate în cursul zilei de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, menţionând că acestea sunt mai degrabă ”ajustări” ale unor măsuri, fără să fie vorba despre „relaxări majore”.

Arafat a spus că aceste propuneri vor fi transpuse într-o hotărâre de guvern, care ar putea fi emisă în cursul săptămânii viitoare. Potrivit acestuia, măsurile vizează desfăşurarea cursurilor şcolare, a unor cursuri din fonduri europene sau a activităţilor sportive. Raed Arafat a subliniat însă că există în continuare condiţii referitoare privind accesul la aceste evenimente.

Unii au zis că e relaxare, nu e relaxare… Noi, de fapt, am luat nişte măsuri pe care am zis că le vom lua, cu accesul, cu certificatele verzi, cu tot cu interdicţia participării complete a oricărui spectator la activităţile sportive şi am zis că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia. Dar, din ce vedeţi, rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment şi pentru cele două categorii – vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Singura zonă în care nu se cere certificatul este la 1 Decembrie, în zona unde este spaţiu public, unde oamenii sunt în spaţiu public şi unde se cere doar respectarea măsurilor de sănătate, inclusiv purtarea măştii. Însă, în zona oficială, în interior, din nou, se aplică certificatul verde„, a arătat secretarul de stat în MAI, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul sediul CNCCI.

O decizie va fi luată în perioada 10-15 decembrie

Raed Arafat a menţionat că este vorba despre „măsuri precaute” referitoare la domenii în care activitatea se va desfăşura „sub un control sanitar foarte atent„.

Sunt măsuri precaute care se iau, pentru a permite unor activităţi să se desfăşoare, pe care nu mai puteam să le ţinem închise mai departe. Le-am ţinut închise o perioadă şi acum am revenit să le deschidem, sub un control sanitar foarte atent. Bineînţeles, din nou, evaluăm situaţia, evoluţia şi vedem dacă trebuie ceva ajustat în următoarea perioadă„, a precizat Arafat.
În ceea ce priveşte măsurile prevăzute pentru perioada sărbătorilor de iarnă, Raed Arafat a replicat că acest lucru depinde de modul în care va evolua incidenţa cazurilor de SARS-CoV-2. El a menţionat că o decizie va fi luată în perioada 10-15 decembrie.

Speranţa noastră este ca oamenii, totuşi, să poată să petreacă – în condiţii de respectare a unor măsuri de sănătate publică – să petreacă cât mai aproape de normal. Dar acest lucru nu poate fi confirmat la acest moment”, a precizat Raed Arafat. 

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Guvernul țării face, de asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie din februarie 2022, devenind prima țară din Europa care impune un mandat de vaccinare obligatorie pentru întreaga sa populație adultă.

    Austria re-intră în izolare și face vaccinarea obligatorie

    Blocarea va dura minim 10 zile și maxim 20 de zile, potrivit cancelarului conservator al Austriei, Alexander Schallenberg. Întreaga populație a țării va primi, de asemenea, ordin să se vaccineze complet până la 1 februarie, a anunțat guvernul său astăzi, 19 noiembrie.

    Un număr mare de țări, inclusiv Canada, Italia și SUA, au impus vaccinarea obligatorie a angajaților guvernamentali.

    Singapore a adoptat o atitudine diferită. Țara insulară a decretat recent că oricine a renunțat la un COVID-19 nu va mai fi acoperit de serviciul de sănătate publică în cazul unei infecții grave și ar trebui să-și plătească propria factura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole