Raluca Turcan: Avem 50 de milioane de euro în PNRR pentru infrastructura socială pentru copiii vulnerabili

Publicat: 31 mai 2021, 17:15, de Mădălina Bălăceanu, în News , ? cititori
Raluca Turcan: Avem 50 de milioane de euro în PNRR pentru infrastructura socială pentru copiii vulnerabili
copil-sărac

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, luni, că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt fonduri de 50 de milioane de euro destinate infrastructurii sociale pentru copiii din medii vulnerabile.

„În premieră, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem şi componenta de infrastructură socială pentru copii, pentru că mulţi copii din zonele defavorizate îşi găsesc în şcoală, în viaţa în comunitate, un sprijin de a ieşi din mediile vulnerabile unde ei se află. Şi atunci construcţia unor astfel de centre de zi şi servicii de zi, în care copiii să primească suport pe tot parcursul zilei, reprezintă un mare progres. Şi aici avem, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 50 de milioane de euro pentru infrastructura socială pentru copiii aflaţi în stare de vulnerabilitate”, a declarat Raluca Turcan, potrivit Agerpres, la evenimentul de începere a lucrărilor pentru Programul Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei COVID-19 – ”Din grijă pentru copii”.

Ministrul Muncii a explicat apoi că prima direcţie de acţiune în sprijinul copiilor vulnerabili este oferirea de servicii sociale integrate:

 „Aici sunt 3 direcţii mari de acţiune: una o reprezintă serviciile integrate – ce faceţi dumneavoastră aici este un model de serviciu integrat. Aţi strâns specialişti, instituţii, şi ajungem la aceşti copii pe de o parte identificându-i, deci introducându-i într-o bază de date a statului cu copii care au nevoie de sprijin, şi apoi ţintind la ei cu diferite servicii. La fel trebuie să funcţioneze şi asistenţa socială. Un premier economist (referire la Florin Cîţu, aflat lângă ea, n.r.) înţelege perfect că unui om în nevoie nu poţi să-i dai doar o sumă de bani, fie ea mai consistentă sau mai puţin consistentă, ci trebuie să-i dai servicii integrate medicale, educaţionale, psihologice, vocaţionale şi aşa mai departe”.