Ratele la bancă vor crește din ce în ce mai mult. Indicele ROBOR a ajuns la 3,02%

Publicat: 03 ian. 2022, 13:15, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Ratele la bancă vor crește din ce în ce mai mult. Indicele ROBOR a ajuns la 3,02%
Sursa foto: Pixabay.com

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 3,02% pe an, de la 3,01% cât a fost vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La debutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.

Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,14%, de la 3,13% pe an cu o şedinţă în urmă, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 3,24% pe an, de la 3,23% cât era vineri.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

ROBOR nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din mai 2019, dar chiar și așa încă este indicatorul cel mai folosit la calcularea ratelor românilor. Sunt mai mulți factori care influențează valoarea acestui indice, dintre care cele mai importante sunt inflația și dobânzile de politică monetară.

ROBOR a fost introdus în anul 2010 și este indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei în țara noastră. În funcție de acest indice, toate băncile comerciale stabilesc ratele lunare pe care vor trebui să le plătească cei ce au credite variabile în derulare, luate în lei înainte de luna mai 2019.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele