Sute de orfani din Ucraina refugiați în Polonia, Israel, România. Copii ucraineni bolnavi de cancer, tratați la Torino

Publicat: 07 mart. 2022, 06:30, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Sute de orfani din Ucraina refugiați în Polonia, Israel, România. Copii ucraineni bolnavi de cancer, tratați la Torino
Sursa foto: Facebook Vadim Ghirda

Sute de orfani ucraineni au fost scoși din țară și duși în Polonia, Israel, România. 13 copii ucraineni bolnavi de cancer beneficiază de tratament la un spital din Torino. O familie din Kiev, cu 3 copii, cel mai mic dintre ei bolnav de cancer, a venit în România pentru investigații.

Polonia

Peste 200 de copii – adolescenți și copii de vârstă mică – au părăsit un orfelinat din Zaporojie, o zonă de conflict din Ucraina. După 24 de ore e mers cu trenul, ei au ajuns la Liov în relativă siguranță pentru a-și continua călătoria spre Polonia.

Olha Kycher, directorul Orfelinatului central creștin Zaporojie, a declarat pentru Sky news.: „Inima mea este sfâșiată. Îmi pare rău… Este greu”. (…)„Putin spune că face ceva aici, dar pur și simplu ucide oameni, pur și simplu omoară oameni”.

Din tren, copiii sunt duși la autobuze cu destinația Polonia. Vladimir Kovtun, 16 ani, spune pentru Sky news, că se simte în siguranță acum.

„Este înfricoșător să stai în Zaporojie, când se declanșează sirenele de raid aerian și trebuie să ne ascundem în subsol”.

Un alt grup de copii din orfelinatele din Kiev, Odesa și Harkov sunt cazați la un hotel din Rawa Mazowieck, în centrul Poloniei.

Unii dintre ei și-au părăsit orfelinatul pentru a scăpa de un atac. Dar când „s-au întors nu mai era niciun orfelinat”, a declarat Tomasz Wierczewski, președintele companiei CKS Ossa.

Israel

Premierul israelian Naftali Bennett s-a aflat duminică pe aeroportul Ben Gurion pentru a se întâlni cu un grup de 100 de orfani evrei ucraineni, refugiați. Zborurile ulterioare au adus încă 300 de imigranți.

Copiii locuiau în Jytomyr, în centrul Ucrainei, înainte de a fi aduși în Israel de către organizația KKL-JNF.

Italia

Un grup de 13 copii ucraineni, cu vârste între 2 și 17 ani, care au nevoie de tratament oncologic au ajuns în Italia, însoțiți de membri de familie. Ei își vor continua tratamentul la Spitalul Regina Margherita din Torino.

Ei s-au îmbarcat de la Iași într-un zbor privat, organizat de Regiunea Peimont.

”Este un zbor mai special, în care au fost îmbarcaţi copii bolnavi de cancer, copii din Ucraina alături de însoţitorii lor. De asemenea, înţeleg că doi au fost într-o stare foarte gravă, au fost transportaţi în scaun cu rotile.(…) Neoficial am primit informaţia că au fost scoşi dintr-un buncăr asediat”, a precizat Romeo Vatră, comandantul Aeroportului Iași, la Radio România Actualități.

”Acești copii sunt în condiții clinice grave (…) și părinții sunt foarte încercați”, spune Franca Fagioli șefa compartimentului de pediatrie la spitalul Regina Margherita din Torino, citată de TorinoToday.

Părinții sunt terorizați că își pot pierde copiii fie din cauza bolii, fie din cauza întreruperii tratamentelor din cauza invaziei armatelor ruse.  

”Sunt mame care plâng, chiar dacă au bătut din palme când a decolat avionul; frica este mare. Sunt 13 copii cu patologii diferite oncologice. Vor fi mii de copii în aceeași situație”, spune dr. Fagioli.

România

Zilele acestea,  85 de copii ucraineni orfani au ajuns în România. Sunt primii dintr-un grup de aproape 1.000 ”despre care am fost sesizați că vor ajunge în țara noastră în zilele următoare”, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Ei vor fi găzduiți în case de tip familial sau la asistenți maternali.

Igor şi Irina au 3 copii, iar celui mai mic dintre ei, în vârstă de numai 2 ani, i-a fost extirpată o tumoră şi are nevoie de tratament. Au ajuns la Botoșani, pentru că micuțul are nevoie de o serie de investigații, ce nu pot fi făcute la Kiev.   

„Unul dintre copiii noştri, cel mai mic, a avut cancer şi noi luptăm pentru sănătatea lui de 2 ani. Trebuia să îi facem o analiză tomograf în ziua în care ne-am mutat din Kiev. Am înţeles că era imposibil să se facă acea scanare în Ucraina în acel moment ca atare am decis să lăsăm Ucraina şi să încercăm să mergem în alte ţări unde să putem primi ajutor cu privire la situaţia lui de sănătate”, a povestit Irina, mama copiilor, pentru botoșani.ro.

Sunt o parte dintre copiii ucraineni nevinovați, victime inocente ale războiului lui Putin.  Chiar dacă acești copii nu sunt acolo unde s-au născut, printre persoane cunoscute, totuși cel puțin ei nu vor mai dormi în buncăre, auzind sirene sau bombe.