Răzvan Nicolescu: „România ar putea folosi mai bine trei miliarde de euro!”

Publicat: 01 apr. 2024, 19:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Răzvan Nicolescu: „România ar putea folosi mai bine trei miliarde de euro!”
Sursa Foto: Răzvan Nicolescu Facebook

Experții argumentează împotriva mecanismului CfD planificat de România pentru investițiile în energie verde.

România a decis recent să utilizeze trei miliarde de euro din Fondul de tranziție energetică pentru a finanța o schemă CfD menită să stimuleze investițiile în capacități de generare a energiei verzi, Experții nu sunt, însă, unanimi în susținerea unei astfel de politici. Banii ar fi putut fi folosiți mai înțelept, susțin ei.

Investitorii au dezvoltat deja un sistem de vânzare în avans a producției lor (Power Purchase Agreements). Astfel de sisteme sunt mai des întâlnite în Europa în aceste zile, comparativ cu aranjamentele CfD care implică inutil statul, potrivit lui Răzvan Nicolescu, fost vicepreședinte al Asociației Agențiilor de Reglementare a Energiei din Europa (ACER), ministru al Energiei, partener la Deloitte în domeniul energiei și resurselor.

Mecanismul CfD, așa cum este conceput în prezent, va încuraja investitorii să maximizeze producția și să nu corespundă cererii. În plus, cele 3 miliarde EUR nu ar putea fi suficiente pentru a finanța schema CfD, susține Nicolescu.

„Banii ar putea fi folosiți mai bine pentru a încuraja investițiile în locații care ar crește stabilitatea rețelei electrice”, sugerează el.

În urmă cu o lună, Răzvan Nicolescu declara:„ Fondurile publice ar trebui investite preponderent în linii electrice și în eficientizarea consumului”.

Referindu-se la acțiunile autorităților în privința tranziției energetice, fostul ministru al Energiei s-a declarat nemulțumit:„Nu sunt mulțumit. Stăm pe aproape 20 miliarde de euro de la UE de patru-cinci ani. Nu suntem în stare să îi punem la treabă. Când cheltuim, o facem pe proiecte care nu aduc valoare. Nu putem să încurajăm o industrializare coordonată cu tranziția. Aproape tot ce instalăm, importăm. Companiile de stat sunt într-o letargie prelungită, generată de o accelerare a deprofesionalizării lor. În plus, sunt unii daţi afară înainte de expirarea mandatelor pe motiv că nu corespund profesional, li se plătesc sute de mii de euro compensaţii şi apoi sunt angajaţi din nou!”, a mai adăgat Nicolescu.