Voință: Ce conține „reclamația” unui șef de triburi la Curtea Penală Internaţională

Raoni Matukire este liderul triburilor Kayapo şi Cacique, precum și un apărător emblematic al pădurii amazoniene. El a adresat Curții Penale Internaționale o plângere de anvergură.

Matukire cere CPI să-l ancheteze pentru crime împotriva umanităţii pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro. Nici mai mult, nici mai puțin.

Conducătorul celei mai mari țări din America de Sud este acuzat că persecută populaţiile indigene, distrugându-le habitatul şi încălcându-le drepturile fundamentale. „De la învestitura sa, în ianuarie 2019, distrugerea pădurii amazoniene s-a accelerat fără precedent: creşterea despăduririi cu 34,5% într-un an, rata asasinării liderilor autohtoni cea mai ridicată din ultimii 11 ani, alunecări de teren şi ameninţări din partea agenţiilor guvernamentale„, scrie în plângerea sa liderul de triburi, potrivit „Le Monde”.

Această situaţie, cea mai dramatică din aceşti ultimi zece ani, rezultă direct din politica de stat dezvoltată de guvernul lui Jair Bolsonaro„, care vizează „ridicarea tuturor obstacolelor pentru a jefui bogăţiile Amazoniei„, se mai menţionează în acuzația ce vizează şi câțiva miniştri brazilieni.

50 de pagini cu acuzații

Documentul trimis către CPI are aproximativ 50 de pagini, este redactat de avocatul francez William Bourdon și reuneşte acuzaţiile aduse de zeci de ONG-uri locale şi internaţionale, instituţii internaţionale şi oameni de ştiinţă specializaţi în schimbările climatice.

De asemenea, documentul cuprinde amănunte despre suspendarea demarcării teritoriilor autohtone, un proiect de lege pentru deschiderea zonelor protejate la exploatarea minieră şi agricolă, bugetul restrâns pentru agenţiile de mediu care au revenit în mâinile militarilor şi uciderea, rămasă nepedepsită, a şapte lideri băștinași în urmă cu doi ani.

O distrugere a pădurii amazoniene„, indispensabilă pentru stabilizarea climei şi lovită de incendii record în 2020, „ar constitui un pericol direct nu numai pentru brazilieni, ci şi pentru întreaga umanitate„, adaugă plângerea scrisă. Raoni Matukire estimează că această politică de stat duce la „crime„, „transferuri forţate de populaţie” şi „persecuţii„, elemente constitutive ale „crimelor împotriva umanităţii„, aşa cum sunt acestea definite de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

În iunie 2020, într-un interviu pentru AFP, şeful de triburi l-a acuzat pe preşedintele braziliei că vrea să profite de pandemie pentru a-i extermina poporul nativ în pădurea Amazonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...