Record Salvamont: 20 de intervenții și 33 de turiști salvați în 24 de ore

Publicat: 15 aug. 2023, 13:20, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Record Salvamont: 20 de intervenții și 33 de turiști salvați în 24 de ore

Salvamontiștii români au avut, în ultimele 24 de ore, circa 20 de intervenții în care au ajutat 33 de turiști, dintre care opt au fost transportați la spital. Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, atrage atenția asupra regulilor care trebuie respectate în timpul drumețiilor montane.

La Dispeceratul Național Salvamont s-au primit, în ultimele 24 de ore, aproape câte un apel de ajutor la fiecare oră: 4 apeluri au fost pentru Salvamont Zărneşti, câte 3 apeluri pentru cel din Predeal, Prahova şi Buşteni, 2 apeluri pentru Gorj şi câte un apel pentru Sibiu, Judeţul Braşov, Cluj, Municipiul Braşov, Argeş, Suceava, Sinaia şi Sălaj.

Ne-am adresat lui Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani și al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, pentru a face câteva recomandări celor care aleg să-și petreacă vacanța pe cărările de munte: ”August este luna cu cele mai multe accidente grave pe munte, de aceea noi am declarat această lună luna responsabilității pe munte. Vrem astfel să atragem atenția turiștilor asupra modului în care trebuie să se comporte pe munte, pentru a evita accidentările”.

Când plănuiți o drumeție pe munte, mare atenție la starea vremii!

”Dacă până acum începeam cu sfaturi privind alegerea grupului, a traseului și a echipamentului potrivit pe munte, în ultima perioadă recomandăm turiștilor, în primul rând, să fie foarte atenți la starea vremii. Vremea se manifestă pe neașteptate la munte, cu reprize scurte de ploi violente, grindină, fulgere și vijelii și poate să strice o excursie oricât de frumoasă ar părea. Oamenii trebuie să știe că, după lăsarea serii, chiar dacă ziua a fost extrem de caldă, pe munte temperatura se schimbă brusc și ar fi bine să aibă la ei îmbrăcăminte adecvată, alimente neperisabile în rucsac, un bivuac, eventual, o folie de supraviețuire, dulciuri care să-i ajute la efort și un telefon cu două baterii încărcate pentru a putea ține legătura cu salvatorii care pot da sfaturi în situațiile neprevăzute”, a precizat Sabin Cornoiu, pentru Puterea.ro.

În situații de urgență, apelați 112 sau aplicația Salvamont

De asemenea, turiștii își pot instala aplicația Salvamont pe telefon, care are mai multe sfaturi și recomandări, în funcțiile de situațiile întâlnite pe munte. Aplicația are și o componentă de urgență prin care oamenii pot să intre în legătură cu serviciile Salvamont și pot transmite date despre evenimentul neplăcut.

Există două metode de a contacta Salvamontul: prin Sistemul Național de Urgență 112, apelul de urgență poate fi recepționat de orice releu de telefonie, indiferent de rețea; prin aplicația Salvamont, dar aceasta e limitată la conexiunile de internet și semnalul de telefonie. Oamenii trebuie să încerce ambele variante.

”Priviți periodic ecranul telefonului, pentru a vedea unde aveți semnal, astfel încât în cazul în care vă confruntați cu o situație gravă să știți unde ați avut ultima dată semnal și să reveniți acolo, pentru a putea apela Salvamontul”, mai spune Sabin Cornoiu.