Redeschiderea școlilor este riscantă! De ce nu vor profesorii să se vaccineze împotriva coronavirusului

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susține că redeschiderea școlilor este o decizie riscantă, fiindcă, pe de o parte există o mare reticență privind vaccinarea anti-Covid-19 în rândul profesorilor, iar pe de altă parte, apar noi tulpini care fac mai vulnerabili la infecții copiii, iar ei pot transmite virusul mai departe.

„Doar vaccinarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar nu asigură un status imunologic, în așa fel încât să permită imediat deschiderea școliilor”, a subliniat Ioana Stăncel.

Ea a spus că decizia privind redeschiderea școlilor este una complexă și trebuie să ia în considerare toate evenimentele epidemiologice, nu numai cele de imunitate.

„Pentru că dacă vaccinăm profesorii – dacă doresc să se vaccineze, pentru că am văzut unele studii care spun că mai mult de jumătate, 60 la sută, refuză vaccinarea – , dacă nu putem să-i vaccinăm pe toți, pentru că este un act voluntar, cu consimțământul fiecărui individ, și dacă observăm că apar mutații, apar tulpini care au o tropicitate pentru copii, pentru vârstele mici, copiii nefiind persoane vaccinabile, riscul foarte mare este să existe epidemii în rândul copiilor sau în rândul copiilor care transmit acasă”, a explicat Ioana Stăncel, la Digi24.

Întrebată ce mesaj transmit mai departe oamenilor cadrele didactice, dacă refuză să se vaccineze, Ioana Stăncel a spus că „probabil că până la acest moment, cadrele didactice au fost ocupate cu activitatea de predare și pregătire a predării în noul format, la distanță, și nu au avut timp să se informeze suficient. Cred că odată cu tot ce înseamnă campanii media, campanii de publicitate, campanii de comunicare reală, vor avea timp în această vacanță să se informeze și această cifră va putea fi convertită într-un procent mult mai mic”, a adăugat expertul în politici de sănătate publică.

„Probabil că vor vedea și situațiile efectelor secundare, care apar în număr mult mai mic și cu o gravitate foarte mică, în așa fel, încât să aibă mai mare încredere să se vaccineze și să își dea seama că este un beneficiu, nu un risc pentru dânșii”, a mai spus Ioana Stăncel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...