Regenerabilii câștigă procesul cu România! Suntem obligați să plătim despăgubiri de 42,2 milioane de euro

Publicat: 18 mart. 2024, 18:17, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Regenerabilii câștigă procesul cu România! Suntem obligați să plătim despăgubiri de 42,2 milioane de euro

România a fost sancționată de aceeași instituție, ICSID, unde a avut câștig de cauză în procesul Roșia Montană.

Statul român a fost condamnat la plata unei despăgubiri în sumă de 42,2 milioane de euro, la care se adaugă dobânzi și cheltuieli de arbitraj și apărare, către mai multe companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice. Aceste companii au acuzat statul român că, acum aproape 6 ani, a încălcat tratatul internațional Carta Energiei (TCE), prin reducerea subvențiilor acordate pentru producția de energie regenerabilă, subvenții susținute de certificate verzi incluse în facturile consumatorilor.

Potrivit informațiilor oferite de Profit.ro, reclamanții au solicitat inițial despăgubiri de peste triplu, în valoare de 142,7 milioane de euro. Decizia a fost luată recent în cadrul unei proceduri de arbitraj internațional, inițiată în 2018 și desfășurată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de la Washington (ICSID), aceeași instituție unde România a câștigat recent o dispută cu Gabriel Resources legată de proiectul minier Roșia Montană.

Reclamanții în acest caz sunt mai multe companii, printre care LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru). Aceste companii au fost afectate de schimbările legislative din România, care au redus substanțial și ireversibil investițiile lor în energie regenerabilă.

Ministerul Finanțelor a confirmat că, conform deciziei arbitrajului, România trebuie să plătească reclamanților suma de 42,2 milioane de euro, plus dobânzi și costuri de arbitraj și apărare. Decizia a fost luată cu o majoritate de 2-1 în cadrul tribunalului arbitral, iar opinia separată a unuia dintre arbitri a fost considerată „mult în defavoarea României”.

Disputa se concentrează pe modificările legislative din perioada 2013-2014 și 2017-2018, care au afectat regimul de subvenționare a energiei regenerabile în România. Reclamanții susțin că aceste modificări au încălcat tratatul Carta Energiei și au afectat grav investițiile lor în acest domeniu.

Această decizie survine în contextul în care țările Uniunii Europene au convenit recent să renunțe la Tratatul privind Carta Energiei (TCE), un acord internațional care conține și prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic. România a fost implicată în mai multe dispute de arbitraj la ICSID legate de acest tratat, majoritatea inițiate de producătorii de energie regenerabilă afectați de modificările legislative