Regia SRI participă singură la licitații. Și le câștigă!

Publicat: 12 dec. 2023, 07:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Regia SRI participă singură la licitații. Și le câștigă!

Rasirom, regia SRI, a primit mai multe contracte cu dedicație de la diverse instituții publice.

Banca Națională a României, Autoritatea Aeronautică Română, Compania Națională Aeroporturi București, Inspectoratul General al Poliției Române, Institutul de Tehnologii Avansate sunt instituții ale statului care au organizat diverse licitații la care au primit o singură ofertă – de la Rasirom, regia Serviciului Român de Informații. Interesant este că Institutul de Tehnologii Avansate se află, de asemenea, în subordinea SRI, astfel că circulația banului în interiorul Serviciului e precum circulația apei în natură.

Banca Națională a României a desemnat Rasirom în trei licitații. Prima dintre ele viza achiziția de servicii de verificare și întreținere a sistemelor de securitate – sedii BNR. Contractul a fost semnat cu Rasirom, de la care s-a primit singura ofertă, valoarea fiind de 3,6 milioane de lei.

Pentru achiziția de echipamente de control bagaje, BNR a organizat două licitații, ambele adjudecate de Rasirom, căci a avut singura ofertă acceptată. Au mai existat câte două oferte retrase. Valoarea celor două contracte se ridică la 1,17 milioane de lei.

Autoritatea Aeronautică Română a acordat, la rândul său, un contract de 935 mii de lei Rasirom pentru achiziția de software recertificare personal control securitate și echipamente aferente. Regia SRI n-a avut competitor.

Compania Națională Aeroporturi București a semnat două contracte cu Rasirom, în urma organizării a două licitații. Prima dintre ele se referă la livrarea de servicii de mentenanță pentru sisteme de curenți slabi din AIHCB. Rasirom a fost singura care a râvnit la contractul de 5,58 milioane de euro.

La o altă licitație, pentru achiziția de servicii de întreținere (inspecții de stare periodice și revizii tehnice periodice) și reparații pentru sistemul asociat supravegherii video, relocări de cameră video în zone ce nu sunt monitorizate video din AIHCB, a primit două oferte, Rasirom și Helinick, companie încadrată la categoria IMM. Contractul, de 3 milioane de euro, a fost adjudecat de ofertantul mai puternic.

Inspectoratul General al Poliției Române a dat Rasirom de asemenea un contract cu dedicație, pe modelul licitației cu un singur ofertant, pentru achiziția unui sistem operativ, în valoare de 3,45 milioane de lei.

Ce mai nostimă licitația la care Rasirom a participat de una singură a fost la cea organizată de Institutul pentru Tehnologii Avansate, pentru furnizare licențe flux, valoarea contractului fiind de 1,7 milioane de lei. Rasirom și Institutul sunt în subordinea SRI.

Regia Autonomă “Rasirom” are ca obiect principal de activitate proiectarea, producţia şi instalarea sistemelor de supraveghere, pază şi alarmare, de protecţie fizică şi electronică a obiectivelor aparţinând instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale şi altor beneficiari, a reţelelor de comunicaţii voce-date şi a sistemelor de dispecerizare şi monitorizare a informaţiilor, realizarea de produse software, prelucrarea informatizată a datelor, lucrări de construcţiimontaj şi instalaţii, expertizare şi consultanţă.

Rasirom, în vizorul Concurenței

Recent, Rasirom și alte 11 companii au intrat în vizorul Consiliului Concurenței. Instituția investighează un posibil comportament anticoncurenţial al acestora în contextul participării în calitate de ofertanţi la procedurile de achiziţie publică având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Companiile investigate îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de lucrări de construcţii, piaţa serviciilor de instalaţii, piaţa serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom, M&D Cons Investiţii S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electic S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. și Rovis Lider S.R.L..

Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial al companiilor menţionate, ce vizează fixarea directă sau indirectă a preţurilor de vânzare ori de cumpărare (sau orice alte condiţii de tranzacţionare) şi/sau împărţirea pieţei serviciilor de lucrări de construcţii, pieţei serviciilor de instalaţii, pieţei serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurenţa.

De asemenea, Autoritatea de Concurență a primit o sesizare din piață, de la unul dintre ofertanți, privind posibile practici anticoncurențiale ale companiilor participante la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne.