Regulamentul sportivilor a fost modificat

Publicat: 05 iul. 2021, 10:15, de Eliza Popa, în SPORT , ? cititori
Regulamentul sportivilor a fost modificat

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a anunţat că permite sportivilor care participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo să îşi exprime opiniile politice, până la începutul probelor lor.

Într-un ghid actualizat pentru sportivi, CIO a modificat un punct de regulament privind dreptul lor de exprimare. Sportivii vor putea să se exprime asupra problemelor politice sau sociale atunci când vorbesc cu mass-media, în timpul întâlnirilor de echipă, pe reţelele de socializare şi chiar înainte de începerea probelor lor.

Această revizuire a articolului 50 din Carta olimpică, care până acum interzicea orice „demonstraţie sau propagandă politică”, era de aşteptat, într-un moment al sprijinului arătat de mulţi sportivi pentru mişcări precum „Black Lives Matter” care simbolizează lupta împotriva rasismului. Mulţi atleţi, baschetbalişti, fotbalişti au obiceiul de a pune un genunchi pe pământ şi de a ridica pumnii înainte de începerea probelor, într-un gest care a devenit simbolic. De asemenea, sportvii pot purta ţinute (tricouri …) cu diverse mesaje.

Nu trebuie să vizeze ţări, organizaţii şi să afecteze demnitatea oamenilor”

Acest nou ghid este rezultatul unei ample consultări cu sportivii”, a spus Kirsty Coventry, preşedintele Comisiei CIO pentru sportivi.

Sportivii nu se vor putea manifesta în timpul probelor lor, nici pe podiumuri, nici în timpul imnurilor, în timpul ceremoniilor de deschidere şi de închidere sau în Satul Olimpic. CIO reaminteşte că sportivii trebuie totuşi să respecte principiile olimpismului, nu trebuie să „vizeze ţări, organizaţii şi să afecteze demnitatea oamenilor„.