Reguli mai dure pentru migranți: după opt ani de impas Parlamentul European a adoptat Pactul privind migrația și azilul

Publicat: 11 apr. 2024, 09:06, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Reguli mai dure pentru migranți: după opt ani de impas Parlamentul European a adoptat Pactul privind migrația și azilul

Parlamentul European declară că „istoria s-a scris” cu votul pentru adoptarea schimbărilor, care au fost criticate de ONG-uri. Schimbări radicale în legislația privind migrația în cadrul UE au fost adoptate într-o serie de voturi extrem de strânse în Parlamentul European. Susținătorii noilor legi numesc această mișcare istorică, în timp ce organizațiile neguvernamentale spun că este un pas înapoi pentru drepturile omului.

Votul de miercuri, care se așteaptă acum să fie aprobat de statele membre, încheie opt ani de impas cu privire la eforturile repetate de a întări controlul asupra gestionării frontierelor și proceselor de azil în blocul comunitar format din 27 de membri.

Campionii legilor, care au făcut campanie pentru adoptarea legislației în fața creșterii popularității extremei drepte înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, au considerat această mișcare o mare victorie.

Ei au declarat că aceasta va accelera procedurile de azil la frontierele UE, va impune sisteme noi și stricte de screening și va returna persoanele care nu se califică pentru protecție internațională în țările lor.

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a scris pe X: „Istoria s-a făcut. Am livrat un cadru legislativ solid referitor la modul de gestionare a migrației și azilului în UE. A fost un efort de peste 10 ani. Dar ne-am ținut promisiunea. Un echilibru între solidaritate și responsabilitate. Acesta este modul european.”

Cu toate acestea, tensiunile din imensul auditoriu în momentul în care s-a desfășurat votarea au trădat natura profund divizivă a legilor. Procedurile au fost întrerupte de protestatari îmbrăcați în tricouri albe, în galeria publicului, care strigau la europarlamentari: „Acest pact ucide! Votați ‘nu’!” în timp ce aruncau avioane de hârtie care purtau coordonatele naufragiilor și ale refugiaților care au murit la frontierele externe ale UE.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a facilitat adoptarea legislației, s-a simțit sfidată direct. „Mă simt mândră… având în vedere că atunci când am preluat funcția acum patru ani și jumătate, puțini credeau că vom reuși”, a declarat ea.

Cu toate acestea, grupurile din societatea civilă au criticat ceea ce Eve Geddie, șefa biroului instituțiilor europene și directorul de susținere (advocacy) al Amnesty International, a numit un „eșec de a arăta leadership global”.

După ani de negocieri, instituțiile UE semnează acum în mod rușinos un acord pe care știu că va duce la mai mult suferință umană”, a spus ea.

Pentru persoanele care fug de conflicte, persecuție sau insecuritate economică, aceste reforme vor însemna mai puțină protecție și un risc mai mare de a se confrunta cu încălcări ale drepturilor omului în întreaga Europă – inclusiv respingeri ilegale și violente, detenție arbitrară și aplicare discriminatorie a legii.”

Oxfam a denunțat anterior pactul ca fiind o rețetă pentru „descurajare, detenție și deportare” în loc de protecție a drepturilor omului.

Europarlamentarii din stânga și Verzii, care au votat împotriva opt din cele 10 propuneri de legislație aflate pe masă, au criticat și ei proiectul de lege pentru că nu acordă prioritate garanțiilor pentru drepturile omului.

Politicienii de dreapta au avut propriile motive pentru a se opune reformelor, argumentând că noile legi nu merg suficient de departe și vor provoca o creștere a migrației.

Printre cei care au votat împotriva unor părți ale pactului de azil și migrație s-au numărat partidele de extremă dreapta franceze și spaniole, Rassemblement National și Vox, precum și populiștii naționaliști polonezi Law & Justice și Fidesz-ul lui Viktor Orbán.