Reguli noi pentru producția de baterii impuse de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană pune presiune pe toți producătorii de electronice prin impunerea de standarde și de condiții de mediu în fabricarea de noi produse. Spre exemplu, din 2024 toți producătorii de telefoane vor trebui să utilizeze pentru încărcare doar mufa USB-C, care îi va lovi cel mai mult pe cei de la Apple.

UE a anunțat că va obliga producătorii să facă și bateriile mai ecologice, mai ușor de înlocuit și reciclabile. Decizia este parte a unui acord convenit ieri de europarlamentari, acord care se bazează pe economia circulară pentru a stimula producția de baterii în Europa.

Adoptat în urma unor negocieri îndelungate, acordul acoperă întregul ciclu al bateriilor, de la proiectare până la sfârşitul duratei de viaţă, şi se va aplica tuturor tipurilor de baterii vândute în UE – smartphone-uri, electrocasnice, scutere, maşini sau biciclete electrice, baterii industriale -, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Termen de trei ani și jumătate

Peste trei ani şi jumătate, telefoanele mobile sau dispozitivele electronice vor trebui proiectate astfel încât bateria să poată fi scoasă şi înlocuită cu uşurinţă. Toate bateriile vor trebui să poarte etichete şi coduri QR care să ofere informaţii despre performanţe, durata de viaţă şi compoziţie.

Bateriile de scuter şi de maşină şi o parte din bateriile industriale vor avea nevoie de un „paşaport digital” care să le detalieze caracteristicile.

Totodată, companiile care includ bateriile în produsele lor vor trebui să îndeplinească obiective de colectare obligatorii. Pentru bateriile portabile, rata de recuperare va trebui să ajungă la 45% din total până în 2023 şi până la 73% până în 2030. Pentru bateriile de biciclete şi scutere, rata minimă de colectare va fi de 51% până în 2028.

Toate bateriile colectate vor trebui reciclate, cu niveluri ridicate de recuperare pentru cupru, cobalt, litiu, nichel, plumb, fiind impuse niveluri minime ale acestor metale valorificate din deşeuri în compoziţia noilor baterii.

Sustenabilitate și performanță

Din 2024, producătorii vor trebui, de asemenea, să răspundă unor cerinţe crescânde de sustenabilitate şi performanţă şi vor trebui să furnizeze informaţii despre amprenta totală de carbon estimată, de la extracţia minieră la reciclare, înainte de impunerea, după 2027, a unui plafon maxim de emisii.

Această lege stabileşte cerinţe de mediu pentru toate bateriile, fie că sunt produse în Europa sau importate, şi va restricţiona treptat accesul pe piaţa europeană pentru bateriile cele mai durabile”, a explicat Pascal Canfin (Renew, liberali), preşedintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European.

Efectul va fi consolidarea industriei europene a bateriilor şi reducerea, în acelaşi timp, a dependenţei UE de importurile de metale critice (litiu, nichel, cobalt etc.), a subliniat el.”Este un salt înainte pentru a ne consolida competitivitatea, în contextul în care UE este foarte departe în urma Asiei şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte bateriile”, a declarat europarlamentara Jessica Polfjard (PPE, dreapta), care a participat la negocierea acordului.

Până în 2030, Europa vizează să atingă 25% din producţia globală de baterii, faţă de doar 3% în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...