Reguli noi pentru vânzătorii din piețe. Transparență totală la tarabe

Publicat: 22 mai 2024, 21:07, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Reguli noi pentru vânzătorii din piețe. Transparență totală la tarabe
sursa: google

Schimbări majore pentru vânzătorii din piețe, spre bucuria clienților. ANPC solicită transparență totală la tarabele din România, astfel încât fiecare cumpărător să știe ce consumă și pe ce cheltuie banii. Ce vor fi obligați vânzătorii și ce riscă cei care nu se supun noilor reguli.

Noi obligații pentru vânzătorii din piețe din piețe

Vânzătorii din piețe trebuie să fie mai atenți la cum își organizează tarabele, după ce ANPC a propus impunerea unor reguli stricte. Printre altele, se cere ca în dreptul preţului să fie trecute și informaţii cu privire la țara de origine a produsului şi calitatea acestuia.

ANPC susține că produsele care nu conțin suficiente detalii pe etichete trebuie să dispară imediat din piețe. Pentru informarea corectă a clienților și, mai ales, pentru siguranța lor, se cere transparență totală la tarabe.

Detaliile sunt prevăzute într-un ordin ce va fi dezbătut până la data de 25 mai. De atunci, și numele producătorului va trebui să apară pe fiecare etichetă, la vedere, astfel încât consumatorul să aibă acces ușor la acesta și să poată căuta, ulterior, detalii amănunțite.

„Gândiți-vă că mergeți în piață, vreți să cumpărați legume, fructe, lapte, ouă, și nu stiți de la cine cumpărați, când a fost produs, până când poate fi consumat. Am vazut pere din Asia și nu știam de unde din Asia.”, spune Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

De altfel, obligatorii sunt datele de producție, de expirare și proveniența exactă a alimentelor. Spre exemplu, nu este suficientă precizarea continentului, ci locația clară, țara, zona din care au fost aduse.

De precizat că toate informațiile trebuie să fie clare, concise, lizibile, astfel încât oricine să aibă acces la ele. În caz contrar, cei care nu se supun acestor reguli sau au tendința de a furniza informații false riscă sancțiuni aspre.

Noile reguli sunt prevăzute într-un ordin aflat în transparență decizională până în 25 mai. Va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.