Reguli noi privind reciclarea bateriilor și acumulatorilor vechi din februarie

Publicat: 19 feb. 2024, 10:20, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Reguli noi privind reciclarea bateriilor și acumulatorilor vechi din februarie

Reguli noi privind reciclarea bateriilor și acumulatorilor vechi, care nu vor mai putea fi aruncate în coșurile de gunoi,  începând cu luna februarie.

Prevederile noului regulament cu privire la reciclarea bateriilor și acumulatorilor vechi, se aplică din 18 februarie.  Regulamentul a fost  adoptat de Parlamentul European și vizează bateriile din dispozitivele mobile și vehiculele electrice, dar și pe cele obișnuite, reîncărcabile, utilizate în produsele de uz casnic.

PE a recurs la această decizie pentru a proteja mediul și sănătatea publică prin impunerea unor standarde stricte pentru toate tipurile de baterii. Astfel, acestea nu vor mai putea să fie aruncat la gunoi, împreună cu restul deșeurilor menajere, potrivit ZiuaNews. Conform noilor reglementări, acestea trebuie duse la centrele de reciclare sau la punctele de colectare specializate.

Începând cu data de 18 februarie, producătorii și comercianții sunt obligați să recurgă la preluarea bateriilor uzate de la consumatori, ușurând astfel procesul de reciclare.

Mai trebuie precizat că tot din 18 august 2024 bateriile vor trebui să îndeplinească cerințe suplimentare, cum ar fi identificarea unică și prezența sigiliului CE. Cei care nu respectă aceste cerințe se pot trezi cu amenzi semnificative.

Regulamentul PE mai prevede impunerea unei limite stricte privind conținutul de plumb în baterii care nu trebuie să fie mai mare de 0,01%.