Reguli stricte pentru alegerile din 9 iunie. Ce este complet interzis în secțiile de votare

Publicat: 24 mai 2024, 20:37, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Reguli stricte pentru alegerile din 9 iunie. Ce este complet interzis în secțiile de votare

Biroul Electoral Central (BEC) a emis un document cu regulile pentru zilele de 8 și 9 iunie, când au loc alegerile locale și cele europarlamentare. Ce este complet interzis în secțiile de votare, dar și ce trebuie evitat după încheierea campaniei electorale.

Reguli clare pentru alegerile locale și europarlamentare

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit vineri o serie de măsuri valabile în ziua de 9 iunie, dar și în ziua de 8 iunie, de dinainte de alegerile locale și europarlamentare. Scopul acestor reguli este de a asigura un proces electoral liniștit, corect, fără incidente neplăcute.

Începând din 8 iunie, ora 7.00, se interzice campania electorală. Mai exact, se suspendă complet activitatea în ceea ce privește afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private, și sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi.

După încheierea campaniei electorale, președintele biroului electoral al secției de votare din țară trebuie să se asigure, în decurs de două ore de la informare, că nu mai există materiale de propagandă în secțiile de votare sau în jurul acestora.

Tot el trebuie să se asigure de liniștea și bunăstarea din secțiile de votare și jurul acestora, precum curtea, intrările în curte, zonele din jurul localului de vot și pe străzile și piețele publice, până la o distanță de 500 de metri.

În cazul în care apar probleme, președintele biroului electoral are la dispoziție mijloacele de ordine puse la dispoziție de primar, precum și ajutorul MAI. Indiferent de situație, acestea sunt obligate să intervină pentru a asigura liniștea.

BEC informează că se interzice comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice în ziua votărilor, pe o rază de 500 de metri în jurul secției de votare, de la ora 7:00 până la încheierea votării.

În ziua alegerilor și până la încheierea votării, organizatorii și participanții la evenimente de orice fel nu au voie să desfășoare activități de propagandă electorală. De asemenea, organizarea evenimentelor nu trebuie să împiedice accesul persoanelor la secțiile de votare în ziua de dinaintea alegerilor, între orele 18:00 și 19:00, și în ziua alegerilor, între orele 6:00 și 23:59, conform precizărilor BEC.