Reîncepe producția de zahăr la Luduș? Românesc sau ucrainean, marea întrebare

Publicat: 06 aug. 2023, 14:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Reîncepe producția de zahăr la Luduș? Românesc sau ucrainean, marea întrebare

Oficialii români susțin că va fi reluată producția de zahăr la Luduș, în octombrie, cel mai probabil, ceea ce ar fi un semn bun pentru producătorii români de sfeclă de zahăr. Sunt, însă, o serie de aspecte, care pun sub semnul întrebării acest anunț.

În primul rând, a fost contractată decât recolta de pe 3.400 ha de sfeclă de zahăr, adică doar jumătate decât ar avea nevoie fabrica din Luduș. Așa că mai mult ca sigur se va recurge la importuri de zahăr, cel mai probabil din Ucraina, mai ales că au fost reluate exporturile către România.

Pe scurt, este foarte probabil să avem zahăr de Luduș, ambalat în România, dar produs în Ucraina, așa cum s-a întâmplat și la Bod, unde nici aici nu a fost reluată producția. De fapt, activitatea constă ambalarea de pachete cu produse alimentare de la UE,

Pe de altă parte, la Luduș nu s-a mai produs zahăr de câțiva ani, ceea ce înseamnă că unitatea de producție are nevoie de remont, lucru care nu este chiar așa de simplu de realizat la prima vedere.  

 Ministrul Economiei, optimist

Aflat într-o vizită la Târgu Mureș, unde printre altele a vizitat Fabrica de Zahăr din Luduş, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ştefan-Radu Oprea că se așteaptă ca din luna octombrie, să se producă din nou zahăr din sfeclă produsă în ţară în oraș.
 
„Prima vizită a fost la Fabrica de Zahăr din Luduș, unde am cunoscut un management foarte decis ca în octombrie să pornească producția de zahăr. Am înțeles că astăzi au deja contractată jumătate din producția de sfeclă de zahăr de care au nevoie şi că speră prin faptul că vor începe la timp, vor începe să producă, să determine fermierii să aibă mai mare încredere şi să planteze pe cel puțin 6000 de hectare, atât cât au nevoie pentru a putea să meargă în plin (…) S-a ajuns în salvarea acestui proiect de către un investitor român, împreună cu fermierii din zonă şi eu cred că într-adevăr, începând cu octombrie vom vedea că fabrica din Luduș va produce zahăr din nou din sfecla de zahăr produsă aici”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mareș.

Ministrul spune că a discutat cu managerii despre schema de ajutor de stat aflată în lucru la Ministerul Agriculturii.

„Am vorbit cu managementul de acolo, le-am spus despre schema de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii o are în lucru în acest moment și care se referă la procesarea produselor agroalimentare în România. Și această fabrică de zahăr este una dintre cele care ar putea să aplice la această schemă de ajutor de stat, pentru că vor să se doteze cu linii de producție în plus cu linii de ambalare, cu linii de etichetare. Sunt lucruri prin care statul român, Guvernul României încearcă să limiteze importurile din străinătate, să producem cât mai mult aici, în România, obiectivul major este acela de a echilibra balanţa comercială și astfel de povești de succes, cum sperăm să fie cea de la Fabrica de Zahăr Luduș, care a trecut printr-o poveste pe care dvs. o știți mai bine ca mine, cu aproape de vânzare, de tăiere și de a merge la utilajele la fier vechi”, a precizat ministrul.

Antreprenori români

Fabrica de zahăr Luduș a fost preluată, la începutul lunii februarie, de Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul de agri-food din România, cum i-a prezentat Tereos, fostul proprietar al unității.

Mihaela Neagu, fost manager al Clubului Sportiv Olimpia București, deține firma Best Achiziţii SRL, care în pandemie a vândut materiale medicale, având numeroase contracte cu statul. Compania a preluat, în 2022, Zahăr Bod, unde se ambalează zahăr adus din Ucraina.

Fabrica de la Luduș nu a fost, însă, cumpărată în numele companiei Best Achiziții, ci pe persoană fizică, în parteneriat cu Mihail-Daniel Matache.