Reprezentantul permanent al României la UE este noul șef al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

Adrian-Cristian Bratu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, a fost numit de vineri în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Decizia a fost luată de primul-ministru Florin Cîțu la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Centrul va acorda expertiză atât pe plan intern, instituţiilor naţionale, cât şi statelor membre UE, respectiv NATO şi partenerilor acestor organizaţii. Va acţiona ca o platformă integrată pe trei dimensiuni principale. Pe de o parte, va acţiona pentru reducerea riscurilor în anticipare şi adaptare prin colectarea de bune practici în materie de contracarare a factorilor care pot afecta rezilienţa statelor şi organizaţiilor, iar trei – prin cooperare în materie de cercetare. Deci va face cercetare, pe de o parte, în acest domeniu şi pe de altă parte va oferi programe de instruire, de training pentru statele interesate. Prin urmare cred că va fi o instituţie foarte importantă nu doar la nivel naţional, dar şi la nivelul organizaţiilor din care facem parte”, explica în februarie ministrul Bogdan Aurescu modul de operare al noii instituții

Ministrul MAE a adus la cunoștință inițiativa din partea României în data de 25 ianuarie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE, dar și în luna decembrie, la reuniunea miniştrilor de externe NATO.

În prima etapă, centrul va fi în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, iar pe parcursul celei de-a doua etape, va fi „internaționalizat, prin cooptarea experţi din state membre ale UE şi NATO”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole