Republica Moldova se aşteaptă la o creştere economică zero în 2022

Guvernul Republicii Moldova a înrăutăţit la zero previziunea privind avansul economiei în acest an, de la un nivel de 0,3% estimat anterior, citând impactul negativ al războiului din ţara vecină Ucraina şi creşterea globală a preţului energiei, a anunţat miercuri Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.

Anul trecut, economia a crescut cu aproape 14%.

Şi previziunile privind inflaţia în 2022 au fost revizuite la 29,5% (de la un nivel de 21,9% estimat anterior), în timp ce cursul de schimb pentru moneda naţională ar urma să se situeze la 19,14 lei moldoveneşti pentru un dolar SUA, de la 18,81 lei moldoveneşti pentru un dolar SUA.

Producţia industrială ar urma să crească anul acesta cu 1,5% în timp ce sectorul agriculturii ar urma să înregistreze un declin de 18% din cauza secetei.

Ministerul de Finanţe a informat că miercuri Guvernul Republicii Moldova va discuta amendamentele la bugetul pe 2022, în urma înrăutăţirii previziunilor economice.

Până acum, în Republica Moldova, ţară cu 2,6 milioane de locuitori, au sosit aproximativ 89.000 de refugiaţi ucraineni.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat un acord de majorare a volumului ajutorului pentru Republica Moldova pentru a-i permite acestei ţări să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina.

„Autorităţile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă faţă impactului războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor internaţionale la petrol, energie şi alimente”, a precizat FMI într-un comunicat.

Cuantumul total al acestui ajutor, aprobat iniţial în decembrie, este astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...