Republica Moldova se unește cu România pe cale energetică. Taie legăturile cu Rusia

Publicat: 09 apr. 2024, 22:57, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Republica Moldova se unește cu România pe cale energetică. Taie legăturile cu Rusia
Republica Moldova se uneste cu Romania pe cale energetica

Republică Moldova începe unirea energetică cu România! Autoritățile de la Chișinău au demarat marţi lucrările pentru a-şi lega reţeaua electrică de cea a României într-un efort de reducere a dependenţei de energia rusească.

Așadar, Republica Moldova se unește cu România pe cale energetică pentru a reduce dependența de rețeaua electrică a Transnistriei. În prezent, 70% din necesarul de electricitate provine de la termocentrala transnistreană de la Cuciurgan.

Republica Moldova se unește cu România pe cale energetică

„Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova.

Atingerea securităţii energetice este o prioritate a guvernului de la Chișinău și de aceea au început deja marți lucrările în comuna Congaz. În total, 500 de stâlpi ar urma să fie ridicaţi, până la finele lui 2025, pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 kilovolţi (KV), de la Chişinău până la Vâlcăneşti (sud). De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.

Chiar dacă România a furnizat, ocazional, energie electrică Republicii Moldova începând din 2022, aceste lucrări marchează un pas suplimentar spre „integrarea europeană”, a salutat Constantin Borosan.

Preşedintele pro-european Maia Sandu, care a denunţat în repetate rânduri „şantajul energetic al Moscovei”, a salutat la finele lunii martie „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei” în 1991.

„Într-o Moldovă vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”, a subliniat Maia Sandu.

Preconizate de mai multe decenii, lucrările pentru legarea reţelei electrice din Republica Moldova de cea a României au fost aprobate de Guvern în 2019, pentru suma de 27 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială.