Restaurantele obligate să treacă în meniuri E-urile și caloriile. ANPC anunță sancțiuni grave

Publicat: 01 mart. 2023, 19:28, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Restaurantele obligate să treacă în meniuri E-urile și caloriile. ANPC anunță sancțiuni grave

Restaurantele mai au 15 zile pentru a trece în meniuri E-urile și caloriile produselor. Operatorii economici care nu se vor conforma riscă să primească amenzi, iar în unele cazuri se poate ajunge până la se poate ajunge până la suspendarea activităţii.

Din 15 martie, toate restaurantele, fast-food-urilor şi cantinelor vor fi obligate să treacă în meniuri numărul de E-uri, dar şi caloriile produselor.

„Nerespectarea oricăror acte normative şi oricăror exigenţe legate de acestea, conduc bineînţeles la sancţiuni. Pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii. Până la data de 1 mai vom aplica eventual, dacă este nevoie, avertismente şi vom stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic.

De la data începerii sezonului turistic, considerăm că termenul a fost suficient de lung pentru a putea fi implementat acest ordin. Din ce în ce mai mulţi consumatori aleg să evite consumul oricăror aditivi alimentari, oricăror altor substanţe decât cele prezent în mod natural în produse, şi din acest motiv am considerat obligatorie emiterea unui astfel de ordin, pentru a departaja pe cel utilizează smântână de cel ce utilizează cremă vegetală adiţionată alimentar”, a declarat pentru TVR, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

De cealaltă parte, operatorii economici susțin că ar fi vrut ca toate aceste specificatii să fie trecute intr-un singur caiet care să poată fi consultat de clienţi în restaurant sau pe site-ul unităţii comerciale.

„Gramajul, preţul, caloriile, numărul de E-uri, sărurile, grăsimile, alergenii ar trebui trecute. Cred că sunt detalii necesare. Restul să le pună undeva în spate şi oricine poate vedea în acel document, care repet, este pus deoparte undeva în restaurant, tipărit, 10, 20, 30 de pagini, nu mai contează, sau într-un site, şi tu ca şi consumator să ai acces la acel site”, a declarat pentru TVR, Radu Tănase, purtător de cuvânt HORA – Organizaţia Industriei HORECA.

Ordinul ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie anul trecut, însă la cererea reprezentanţilor mai multor asociaţii patronale şi federaţii, s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie, de „Ziua Consumatorului la nivel mondial”.