Rețetă de castraveți murați. Cum îi pregătim pe cei mai buni

Publicat: 09 oct. 2022, 15:31, de Nina Marcu, în Food , ? cititori
Rețetă de castraveți murați. Cum îi pregătim pe cei mai buni
Castraveti murati

Puneți murături în casă ori le cumpărați de la supermarket? Și, dacă faceți acasă operațiunea murăturiada, ce anume pregătiți pentru iarnă? Gogoșari? Conopidă? Varză roșie? Gogonele? Castraveți? Toate sunt, când urlă crivățul pe la olane, minunate.

Dar ce ziceți să vorbim acum – nu intră zilele în sac și o să facem referire și la altele – despre castraveți? Sper că nu vând castraveți la grădinari… Și nu sunt acră ca o murătură ori ca un castravete murat. Mai sunt, nu, vorbe și ziceri cu castraveții murați… Musai să mi le ziceți! Că și eu vă zic cum pregătim cei mai minunați castraveți murați

Neamul castraveților; proaspeți întâi

Minunați castraveții! Și proaspeți, și murați. Buni la gust și omenoși, omenoși, mămică, pentru că mănânci un sac, și nu se depun caloriile pe ici, pe colo, prin părțile esențiale. Să trăiască, pe lângă alte verzituri, castraveții. Înainte de a-i conserva, zicem două vorbe și despre ei cruzi, proaspeți, în stare naturală, da?

Apoi, pregătim, împreună, cei mai minunați castraveți murați. Eu dau din gură, mă rog, din taste, voi luați notițe. Așa… Castraveți proaspeți. E bine să-i culegem sau să-i cumpărăm când sunt de dimensiuni mici și medii, nu barosani și nu bătrâni. Dacă vrem să-i păstrăm mai mult, că, na, avem o cantitate mai mare, nu-i spălăm.

Îi ștergem cu ceva. Specialiștii zic că se pot păstra castraveții proaspeți de la câteva zile până la două săptămâni. Cum? Iaca așa: prima metodă, în pungă de plastic, ei înfășurați în tifon. Castraveții se înfășoară în tifon umed, apoi se pun într-o pungă de plastic. Punga se lasă deschisă și, astfel, permiteți legumelor să rămână proaspete timp de aproximativ 10 zile.

A doua metodă: castraveți înveliți în șervețele de hârtie. Castraveții se țin mai bine dacă sunt puși în șervețel de hârtie și apoi se pun într-o pungă de plastic. Metoda ajută la păstrarea castraveților proaspeți până la două săptămâni.

A treia posibilitate de păstrare: dacă au codiță, în apă rece. Castraveții recoltați cu codițe să păstrează bine într-un vas cu apă rece. Acest lucru le permite să rămână proaspeți timp de 3-4 săptămâni, însă în acest caz, apa va trebui schimbată zilnic.

A patra metodă: păstrarea castraveților cu albuș de ou. Pentru a păstra castraveții în frigider mai multă vreme, aceștia se clătesc cu apă rece, se usucă și se ung cu albuș de ou ușor bătut. În același timp, este important ca locul în care vor sta castraveții la rece să fie cât mai departe posibil de congelator, deoarece temperaturile în jur de 0 grade Celsius contribuie la formarea unui mucus pe castraveți.

Ei, se mai păstrează și la beci ori altfel. Dar, hai să dăm bice și să băgăm și la acrit, că acuma le trece vremea. Deci, cum pregătim cei mai minunați castraveți murați…

Rețeta simplă de castraveți la saramură

Acuma e acuma: cum pregătim cei mai minunați castraveți murați? Cu sare sau cu oțet? Ca peste tot, sunt împărțite și în cazul ăsta părerile. Unii zic că la saramură sunt cei mai buni castraveți, alții că, musai trebuie băgați cu oțet, că sunt și delicioși, se păstrează și mai bine.

Hai să vedem cum îi pregătim – pe castraveți – numai cu sare. Fără oțet, fără conservanți sau aspirină, doar cu sare grunjoasă. Nu iodată! Să luăm o cantitate rezonabilă de castraveți, nici prea, prea, nici foarte, foarte: 5 kg. Tari. Verzi. Sănătoși. Fără pete și fără boli.

Cum am zis, mai micuți, că sunt, nu mai drăguți, ci mai buni. Înlăturăm extremitățile, vârful și codița. (N-am mai zis de spălat, dar bănuiesc că asta se știe). Alăturat, pregătim crenguțe de vișin și de mărar uscat, dar și niște frunze de țelină – nu-i doare capul pe castraveții noștri dacă se împrietenesc și cu căpățâna de țelină, ca și câțiva căței de usturoi.

Castraveti murati

Castraveti murati

În borcanele sterilizate, și ele, și capacele lor, la cuptor, învârtim, ca la sârbă, mirodeniile susnumite. Frumos, elegant, cât de cât, aranjăm castraveții în borcane. Știți cum? Păi, cam cum se aranjează soldații pentru inspecția colonelului veros: cât mai desăvârșit, ca să iasă la dungă. Și să nu rămână spațiu neutilizat. Dacă, totuși, rămâne, îl umplem cu bucăți de țelină sau, de ce nu, de morcov. Că e și bun, se și potrivește în golurile acelea, dar dă și culoare borcanului cu castraveți.

Cum pregătim saramura pentru castraveții murați? Iar, ca la toate cele, avem mai multe metode. Hai să începem cu aia mai simplă și mai la îndemână. O lingură de sare pentru fiecare litru al borcanului punem în apă rece. Era să zic în apă neîncepută, dar aia e în alt… film.

Însă, ca să fim siguri că e destul de consistentă saramura și nu se înmoaie castraveții înainte de Crăciun, de să nu mai putem să facem salată boeuf, facem testul cu oul. Dacă oul stă deasupra lichidului, e în regulă, e bine, e ce trebuie. Dacă se duce pe turnantă în fundul oalei cu saramură, e de rău și mai trebuie să punem sare.

După ce am văzut ce și cum, turnăm la borcan peste castraveți, punem bine capacele, dar nu etanș, că lichidul mai intră prin și printre castraveți și rămâne gol borcanul, ceea ce înseamnă că desfacem și umplem la loc cu lichid sărăturat.

Rețeta complicată de castraveți în saramură

Când vorbim despre cum pregătim cei mai minunați castraveți murați, avem de vorbă, nu glumă. Uite, spunem multe aici, însă, nu spunem tot.

Într-un borcan de 800 de ml, plin cu apă, se pune sare. 100 de grame. Și dă-i cu borcanul o bătută ca să se topească sarea. Când s-a topit și s-a limpezit, turnăm lichidul peste castraveți. Punem capacul și trei zile, pa, borcan cu castraveți. Ei, cuminți, în borcan, își schimbă pielea… asta… culoarea.

A patra zi mergem peste ei. Și vărsăm apa pusă cu trei zile în urmă. Iar castraveții îi spălăm, așa, în borcan, cum sunt, cu apă caldă. Punem într-o oală apă rece. O fierbem și o turnăm peste castraveți. Numai apă chioară, fără sare.

Cu capacele puse, acoperim borcanele vreo oră. Apoi, turnăm apa înapoi în oală, o fierbem iar și o turnam iar peste castraveți. Acum închidem bine, întoarcem borcanele cu – pardon, asta e limba română – fundul în sus și le învelim bine cu pături, să nu le fie frig pe la șale.

Așa le cântă cucii vreo două zile. Apoi, gata. La beci, la cămară, la balcon cu borcanul. E mai complicat acest mod de pregătire a celor mai minunați castraveți murați. Și e nevoie de mai mult timp și de mai multă răbdare. Alegeți voi varianta care vă convine.

Rețetă de castraveți murați la oțet

Încă suntem în grafic. Căci tot la întrebarea cum pregătim cei mai minunați castraveți murați răspundem. La oțet. În cazul ăsta, nu mai folosim crenguțe de vișin și de mărar. Dar punem foi de dafin, piper boabe, sămânță de mărar, boabe de muștar. Și sare. Mai puțină.

Și zahăr, care conservă. Desigur, oțet. Dacă nu vreți zahăr, merge și fără. Sau cu miere, dacă nu fierbem lichidul. Căci, la fierbere, mierea devine toxică. Proporția de lichid se face patru sau cinci părți de apă și una de oțet.

Sunt și dintre cei care preferă să fie mai tare lichidul și atunci se pun trei cu trei. Zahăr cam o lingură la litru. Sare jumătate din zahăr. Eu v-am spus cum pregătim cei mai minunați castraveți murați. E rândul vostru!