Rețete de mucenici moldovenești și muntenești

În fiecare an pe 9 martie, găspodinele pregătesc mucenici. Un preparat tradițional românesc gătit odată pe an și care, potrivit tradiției, trebuie sfințit înainte de a fi consumat.

În România există două rețete de mucenici, cei fierți, preparați în Muntenia și Dobrogea, și cei copți, gătiți în Moldova.

Rețetă de mucenici moldovenești

Ingrediente:

  • 500 g faină
  • 10 g drojdie uscată
  • jumatate de cana de zahar
  • 1 galbenuș de ou
  • 50 g unt la temperatura camarei
  • lapte călduț cât cuprinde
  • 1 plic vanilie
  • coajă rasă de la o lămâie
  • un vârf de cuțit de sare
  • miere pentru uns deasupra
  • nucă rasă

Mod de preparare

Gălbenușul și untul se amestecă bine. Drojdia se dizolvă în câteva linguri de lapte călduț cu o linguriță de zahăr. După ce a dospit se toarnă într-un vas peste faină, se adaugă compoziția cu gălbenușul, zahărul, vanilia, coaja de lămâie și sarea.

Se amestecă, turnând câte puțin lapte, până obținem un aluat moale, dar care se poate modela. Se frământă bine, până începe să se desprindă de pereții vasului și începe să nu se mai lipească. La nevoie mai puteti adauga câtă puțină făina.

Pentru ca mucenicii să iasă foarte pufoși, trebuie să frământați aluatul cât mai mult.

Aluatul obținut, se răstoarnă pe blatul de lucru pudrat cu faină, se împarte în bucăți și se modelează în formă de opt și se așează pe hârtie de copt. Se lasă la temperatura camerei la dospit vreo jumatate de ora sau până când își dublează volumul.

Mucenicii se ung cu miere, se adaugă nucă măcinată și apoi se bagă în cuptorul bine încins, la foc mediu spre mic, pentru aproximativ 20 de minute sau până când sunt aurii.

Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, micii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă.

Rețetă de mucenici muntenești

Ingrediente:

  • 400 g mucenici Băneasa
  • 200 g nucă macinată
  • 200 g zahăr
  • 2 batoane scorțișoara
  • 1 esență rom
  • 1 păstaie vanilie
  • puțină sare
  • coaja de la o portocală
  • coaja de la o lamaie

În zona Munteniei și a Dobrogei, mucenicii de 9 martie este diferit față de cel din Moldova. Aceștia sunt fierți și se fac cu zeamă aromată și delicioasă.

Cel mai simplu este să cumpărați mucenicii și să pregătiți acasă doar zeama pentru ei.

Avand mucenicii gata pregătiți, rețeta este una simplă și ușoară. Îi fierbeți în apa clocotită în care ați adăugat scorțișoara și vanilia.

Când mucenicii au fiert adăugați restul condimentelor, coaja de lămâie și portocala, esența de rom și neaparat multă nucă.

Mucenicii nu trebuie să fierbă prea mult, ci să rămână aldente. Asta pentru ca vor sta în lichidul fierbinte și vor continua să se gătească.

Foto: Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...