Retrocedare tergiversată 20 de ani. DNA a trimis în judecată un executor și un avocat

Publicat: 29 iun. 2022, 08:00, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Retrocedare tergiversată 20 de ani. DNA a trimis în judecată un executor și un avocat
Teren retrocedat Galati

Odiseea retrocedării terenurilor confiscate abuziv de regimul comunist continuă și după 30 de ani de la promulgarea legilor restituirii proprietăți, multe din aceste cazuri fiind istorii halucinante, în care indolența funcționarilor din primării și abuzurile oamenilor din sistem amână cu anii restituirea unui teren.

Un caz edificator s-a întâmplat la Galați. În 2002, doi gălățeni au cerut Primăriei Galați retrocedarea unui teren de 1,5 ha, situat la marginea orașului. Funcționarii nu le-au luat în seamă cererea, spunând că nu e treaba lor să restituie acel teren. După 10 ani, în 2012, instanțele au stabilit că cei doi ar trebui să primească de la Primăria Galați despăgubiri de peste 19 milioane de lei, adică 4,2 milioane euro.

După alți 10 ani, în 2022, DNA a descoperit că în perioada 2017 – 2018 cei doi proprietari, care erau pe punctul de a obține despăgubirile, au fost „țepuiți” cu 4 milioane de lei de executorul judecătoresc și avocatul care se ocupau de cazul lor. Așadar, proprietarii nu vor beneficia în totalitate de drepturile lor nici după 20 de ani de la depunerea cererii de retrocedare.

DNA a trimis în judecată un executor judecătoresc și un avocat

Procurorii de la „Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție” din cadrul DNA au trimis în judecată un executor judecătoresc şi un avocat, ambii din Bucureşti, care sunt acuzaţi că, în cadrul unei proceduri de executare silită privind retrocedarea unui teren din Galați, ar fi transferat ilegal în conturile lor 4 milioane de lei din cele 19 milioane de lei care trebuiau încasate de clienții lor, care au primit despăgubirile.

Potrivit DNA, în perioada 2017 – 2018, executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana și avocatul Alexandru Păun au fost implicați în procesul de executare silită prin care două persoane au solicitat retrocedarea unui teren de 1,5 hectare din Galați, expropriat abuziv de comuniști, și pentru care statul le-a acordat, în compensare, de 19.469.214 lei.

„În perioada 2017-2018, Anton Casagranda-Stana, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul avocatului, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfăşurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptăţite să primească despăgubiri din partea statului. Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din municipiul Galaţi, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist”, se spune în comunicatul DNA.

Din totalul de 19.469.214 lei, sumă primită de creditori, executorul Casagranda-Stana ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului Păun sumele de 3.020.615 de lei, reprezentând „onorariu avocat”, în condiţiile în care acesta din urmă nu a avut nicio calitate în procesul de executare, şi 914.810 lei, cu titlu de „dobânzi datorate”, în condiţiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare, nu aveau ce sume de bani să îi achite avocatului.

Ca să șteargă urmele transferului de bani, avocatul Alexandru Păun a transferat banii primiți de la executor într-un cont bancar deschis pe numele mamei sale, cont din care ulterior a făcut mai multe plăți.

DNA i-a trimis în judecată pe executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana și avocatul Alexandru Păun sub acuzația de abuz în serviciu, cei doi urmând să fie judecați de Curtea de Apel București în dosarul nr 4581/2/2022 (1802/2022).

Cererea de retrocedare a terenului a fost depusă în 2002

Povestea retrocedării terenului de 1,5 ha și a despăgubirilor de 4,2 milioane euro a început în urmă cu 20 de ani. În 2002, Eugen Sima şi Cristian Tudose  au revendicat un teren de 1,5 ha, în zona Fileşti. La vremea confiscării, terenul era în extravilan, fiind ocupat de vii şi grădini. Era un teren de la marginea orașului. După ce a început construirea Combinatului Siderurgic, fostul Sidex, acolo a fost construit Cartierul Siderugiştilor, și terenul a trecut din extravilan în intravilan. Acum este un teren din Cartierul Siderurgiștilor.

Sima şi Tudose au depus cererea pentru restituirea terenului în natură la Serviciul „Revendicări”, dar funcţionarii le-au răspuns că solicitarea lor nu face obiectul activităţii serviciului, pentru că la momentul confiscării terenul era în extravilan.

Au adresat o cerere şi primarului de atunci al Galațiului, Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns. Fostul primar ar fi putut rezolva foarte simplu cererea celor doi, oferindu-le un teren în schimbul celui revendicat, dar nu a existat o asemenea discuție. Practic, primarul și-a asumat decizia funcționarilor de la Serviciul „Revendicări”, care au hotărât că trebuie respinsă cererea de retrocedare a terenului de 1,5 ha.

Război în instanță. Terenul a fost un pic supraevaluat

Pentru că nu au primit nici un răspuns de la primărie, Eugen Sima şi Cristian Tudose s-au adresat justiţiei, cerând ca restituirea în natură. Instanţele au stabilit că nu e posibilă aplicarea „restitutio in integrum”, pentru că acolo sunt blocuri.

Pentru stabilirea despăgubirilor, judecătorii au dispus evaluarea terenului, desemnându-l pe expertul Vasile Bideaua. Acesta a suprevaluat valoarea terenului la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp. În 2012, terenurile din acea zonă se vindeau la prețuri de la 11-15 euro/mp la 20 euro/mp. Aşadar, valoarea terenului era mai mică. Primăria Galați ar fi putut veni la proces cu o contraexpertiză, dar din moment ce nu a făcut-o, expertiza depusă la dosar este incontestabilă.

Tribunalul Galați a admis cererea lui Sima și Tudose

În dosarul 2021/121/2009, Tribunalul Galaţi a admis cererea lui Eugen Sima şi Cristian Tudose, obligând Consiliul Municipal Galați, adică pe consilierii municipali PSD, PNL, PDL, PC, la plata a 4,2 milioane de euro şi a unor cheltuieli de judecată de 46.000 lei pentru Sima şi de 27.786 lei lui Tudose.

Primăria și Consiliul Municipal Galați au făcut recurs la Curtea de Apel, care a menţinut decizia Tribunalului. Municipalitatea a făcut recurs și la instanţa supremă, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a emis sentinţa 319/20.01.2011, prin care a respins recursul. Sentinţa fiind irevocabilă, Consiliul Municipal și Primăria Galaţi, adică primarul și consilierii municipali, trebuiau să le plătească celor doi revendicatori suma de 4,2 milioane euro.

Tribunalul Cluj a validat executarea silită

Au urmat noi acţiuni în instanţă ale primăriei şi consiliului municipal, care au încercat blocarea executării silite, iar prin sentinţa nr 4838/11.05.2011 Judecătoria Galaţi a dat dreptate municipalităţii.

Eugen Sima şi Cristian Tudose au făcut recurs la instanţele din Cluj, „intimatele” fiind Primăria, Trezoreria şi Consiliul Municipal Galaţi. În dosarul 19.383/233/2010, instanţa de la Tribunalul Cluj s-a pronunţat pe 10.04.2012, dispunând „validarea popririi asupra contului Municipiului Galaţi deschis la Trezoreria Galaţi până la concurenţa sumei de 4.012.534 euro, reprezentând debit şi 800.774 lei, reprezentând cheltuieli de executare”.

Un război de 20 de ani, pentru retrocedarea unui teren de 1,5 ha

Au urmat alte războaie în instanțe, pentru executarea silită și ca și cum toate astea nu erau de ajuns, la epilogul bătăliilor de 20 de ani duse de Eugen Sima și Cristian Tudose pentru terenul de 1,5 ha se adaugă și noul proces, în care , executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana și avocatul Alexandru Păun sunt judecați la cererea DNA.