Rezervele valutare de la Banca Națională au crescut cu aproape 3 miliarde de euro în ianuarie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii ianuarie 2022, la nivelul de 43,106 miliarde euro, în creştere cu 6,5% faţă de cele 40,475 miliarde euro înregistrate la 31 decembrie 2021, informează BNR.

În cursul lunii au avut loc intrări de 5,152 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile şi răscumpărarea anticipată parţială a unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor denominate în dolari americani în valoare nominală netă de 2,100 miliarde de dolari americani precum şi din prefinanţarea de 13% din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR – în sumă de aproximativ 1,942 miliarde de euro); alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 2,521 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,345 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2022 au fost de 48,451 miliarde de euro, faţă de 45,831 miliarde de euro la 31 decembrie 2021.

Plăţile scadente în luna februarie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 2,091 miliarde de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...