Rezultatul unui studiu internațional: Identificarea a patru factori care măresc riscul de Long Covid

Publicat: 01 feb. 2022, 10:06, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Rezultatul unui studiu internațional:  Identificarea a patru factori care măresc riscul de Long Covid

Între 30% și 60% dintre pacienții afectați de Covid-19 suferă de sechele pe termen lung, avertizează mai multe studii interesate de acest subiect.

Sechelele sunt variate, combinate și formează ceea a fost numit Long Covid. Pierderi de memorie, tulburări gastro-intestinale, oboseală cronică, respirație scurtă și repetată, pierderea mirosului pe termen lung sunt o parte dintre simptomele pe care pacienții afectați de Covid-19 le aduc la cunoștință medicilor.

Long Covid este legat de severitatea infecției inițiale, deoarece majoritatea persoanelor vizate au fost spitalizate sau au avut nevoie de asistență în terapie intensivă. Dar, atenție, și formele ușoare de Covid-19 pot lăsa urme. Marea diversitate a simptomelor de Long Covid, adesea amplificate de boli preexistente, complică diagnosticul, dar și misiunea cercetătorilor care încearcă să înțeleagă mecanismul de acțiune în Long Covid și factorii care îl favorizează.

Diabetul de tip 2, viremia ridicată, autoanticorpii, reactivarea virusului Epstein-Barr

În revista Cell, o echipă internațională de cercetători au declarat că au identificat mai mulți factori legați de Covid-19, monitorizând 309 pacienți timp de trei luni. Concluziile studiului sunt prezentate de Futura Sante.

Patru factori de risc prezenți în momentul depistării permit anticiparea apariției Long Covid. Acești factori sunt: diabetul de tip 2, o viremie foarte mare, prezența autoanticorpilor, reactivarea virusului Epstein-Barr (EBV).

Printre  cei 309 pacienți incluși în studiu, 14% prezentau o reactivare a EBV și 25% o viremie ridicată la SARS-COV-2 în momentul diagnosticului clinic. La trei luni post-diagnostic, aceste două virusuri nu mai erau detectabile. Pacienții cu cele două virusuri au raportat probleme de memorie și oboseală anormală.

Autoanticorpii (anticorpi produși de organism în situații patologice) sunt bănuiți că participă la instalarea Long Covid. Ei au fost detectați la 56% dintre pacienți la începutul studiului și la 44% dintre aceștia, după trei luni de la diagnostic. Totuși, numai 6% dintre acești pacienți au indicat medicilor că suferă de o boală autoimună înainte de a face Covid-19.

Prezența autoanticorpilor și natura anticorpilor specifici SARS-COV-2 sunt legate de anumite simptome de Long Covid. De exemplu, pacienții cu tulburări neurologice au nivelul mărit de IgG anti-nucleocapside atunci când aceștia au tulburări gastro-intestinale, prezentând anticorpi și trei luni post-diagnostic. Cât privește autoanticorpii dirijați contra interferon alpha 2 sunt legați de simptome respiratorii de Long Covid. Aceasta sugerează că prezența autoanticorpilor și natura lor în momentul diagnosticului ar putea indica natura viitoarelor simptome. În sfârșit, diabetul de tip 2 este asociat cu anumite simptome de Long Covid, cum sunt oboseala și tusea. Printre pacienții aflați în acest studiu, 22% aveau diabet de tip 2 în momentul diagnosticării cu Covid.

Aceste elemente ar putea fi folosite pentru urmărirea evoluției sechelelor lăsate de Covid-19 și, eventual, de a-i ajuta pe medici să le prevină și să le trateze. Pe de altă parte, a avea diabet de tip 2 sau autoanticorpi nu înseamă că o persoană afectată de Covid-19 va prezenta cu certitudine sechele pe termen lung.