Robert Negoiță, reacție tranșantă cu privire la referendumul lui Nicușor Dan: ”A găsit un pahar pe care l-a folosit și Elena Udrea și a băut apă după ea”

Publicat: 13 iun. 2024, 17:56, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Robert Negoiță, reacție tranșantă cu privire la referendumul lui Nicușor Dan: ”A găsit un pahar pe care l-a folosit și Elena Udrea și a băut apă după ea”
Robert Negoita

Robert Negoiță nu vede cu ochi buni ideea lui Nicușor Dan de a organiza un referendum în care bucureștenii să aleagă dacă își doresc sau nu ca Primăria Generală să preia toate atribuțiile urbanistice ale Bucureștiului. El spune că primarul general a preluat ideea Elenei Udrea din urmă cu mmai bine de un deceniu. În schimb, edilul Sectorului 3 vine cu o altă propunere.

Robert Negoiță, reacție tranșantă cu privire la referendumul lui Nicușor Dan

Robert Negoiță consideră că ideea lui Nicușor Dan de a organiza un referendum local pe chestiuni de urbanism este doar o ”fumigenă”.

”E trist. Atunci când nu ai proiecte, că nu ai despre ce să vorbești, că nu faci poduri, nu faci pasaje, nu faci bulevarde, nu fluidizezi circulația, ai doar filmulețe pe rețelele de socializare și vii cu fumigene de acest fel. De altfel, eu mi-am propus să fiu foarte atent de unde beau apă, cred că a găsit un pahar pe care l-a folosit și Elena Udrea și a băut apă după. Nu e deloc ideea nouă. Acesta e proiectul Elenei Udrea. Ea a vrut să desființeze sectoarele, dar îmi imaginez că mai ține minte că nu este chiar așa mult de atunci.”, a declarat, joi, Robert Negoiță în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Robert Negoiță: Proiectele noastre sunt blocate de Nicușor Dan, nu vrea să le semneze

Robert Negoita

Robert Negoita

Robert Negoiță, propria variantă de referendum local

Edilul Sectorului 3, care obținut un scor uriaș la alegerile locale din 9 iunie (65%), spune, în schimb, că își dorește să organizeze un referendum pentru ca bucureștenii să se exprime dacă își doresc sau nu reguli clare de urbanism pentru Capitală.

”Aș propune și eu, de exemplu, un referendum. Și credeți-mă că am să îl propun și am să mă lupt pentru a exista, iar bucureștenii să se exprime. Ne dorim reglementare urbanistică în acest oraș? Iată o întrebare de referendum. Stimate bucureștean, indiferent cu cine ai votat, vrei ca aces oraș să aibă niște reguli de urbanism? Și atunci, haideți să facem acest referendum și să vedem cum iese. Că dacă, de exemplu, bucureștenii nu își doresc reguli de urbanism în acest oraș, îl pe primarul general în continuare să vorbească mult și să facă puțin.”, a declarat acesta.

Negoiță a vorbit și despre posibilitatea ca, în urma referendumurilor propuse de Nicușor Dan, sectoarele Capitalei să se desființeze. El nu crede că este posibilă această variantă și atrage atenția asupra faptului că Primăria Generală își blochează până și propriile proiecte.

Citește și: Robert Negoiță, plângere penală la Parchet împotriva lui Nicușor Dan pentru abuz în serviciu cu consecințe grave

”Asta cu desființarea sectoarelor a fost foarte dezbătută, pornită de la Elena Udrea în 2010, dacă nu mă înșel. S-au făcut și studii sociologice despre asta. Nu e o idee originală.

Nu cred într-un asemenea demers, nu cred că bucureștenii ar fi de acord. 70% din serviciile publice sunt în sarcina sectoarelor, cu niște bugete infime față de ce are Primăria Generală. Iar Primăria Generală, astăzi, nu este în stare să își autorizeze propriile ei investiții, care sunt blocate din cauza faptului că nu au fost autorizate de Primăria Generală. Adică Primăria Generală își blochează propriile investiții pentru că nu le autorizează.”

Referendumurile propuse de Nicușor Dan

Primarul Capitalei a propus, imediat după ce a fost ales pentru al doilea mandat, două referendumuri locale. La primul, Nicușor Dan vrea să întrebe bucureștenii dacă este corectă modalitatea în care sunt distribuite în prezent fondurile între Municipiul București și sectoarele acestuia, sau dacă Primăria Capitalei ar trebui să primească o cotă mai mare din acești bani.

Iar la al doilea, primarul general vrea să le ceară locuitorilor Capitalei să spună dacă și primăriile de sector trebuie să răspundă de urbanism sau dacă acesta ar trebui să fie strict de competența Primăriei București.