ROBOR a început să scadă brusc după anchetele de la bănci

Băncile care participă la calculul ROBOR au fost vizate, săptămâna trecută, de controale din partea inspectorilor de la Consiliul Concurenței, în cadrul unei investigații legate de înțelegeri pentru fixarea dobânzilor. Coincidență sau nu, indicele ROBOR la trei luni, după care se calculează dobânda variabilă la creditele în lei, a scăzut la 8,02%, şi ajunge la valoarea din urmă cu 15 ani.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut vineri la 8,02%, de la 8,10% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

ROBOR a crescut din cauza războiului din Ucraina

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Ce este ROBOR și cum se calculează

ROBOR a fost introdus în anul 2010 și este indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei în România. Denumirea indicatorului ROBOR vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate. Începând cu luna mai a anului 2019, a fost înlocuit de IRCC la acordarea de împrumuturi cu dobânzi variabile.

“Indicele ROBOR este calculat zilnic către zece bănci comerciale și publicat la ora 11, în fiecare zi”, a explicat, pentru cititorii Puterea.ro, Adrian Vasilescu, consilierul pe probleme de strategie al Băncii Naționale  a României (BNR). În ceea ce privește băncile participante, lista cu cele mai performante zece instituții bancare se modifică la fiecare șase luni.

Începând cu luna mai a anului 2019, a fost înlocuit de IRCC la acordarea de împrumuturi cu dobânzi variabile. Așadar, ROBOR are influență doar asupra celor care au accesat credite variabile în lei în perioada 2010-2019.

De câte tipuri este indicele de referință ROBOR

În funcție de perioada de timp pe care se calculează ROBOR, avem mai multe tipuri de indici:

O zi – ROBOR T/N, O/N

O săptămână – ROBOR 1W

O lună – ROBOR 1M

Trei luni – ROBOR 3M

Șase luni – ROBOR 6M

Nouă luni – ROBOR 9M

Un an – ROBOR 12M

ROBOR la șase luni și la 12 luni

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,20% de la 8,26% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,38% de la 8,42%.

 

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Angel Tîlvăr: „Statutul de membru al NATO este unul dintre pilonii...

Cu ocazia marcării a 20 de ani de la momentul aderării României la NATO, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a făcut un scurt bilanț. În...
Alegeri prezidentiale, in septembrie

România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu

Se împlinesc 20 de ani de când România este țară membră NATO. Cu ocazia acestei zile, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe rețelele...