Româna, cea mai vorbită limbă străină în Londra: peste 159.000 de vorbitori

Publicat: 18 iul. 2025, 23:03, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Româna, cea mai vorbită limbă străină în Londra: peste 159.000 de vorbitori

Limba română a devenit cea mai vorbită limbă străină în Londra, cu peste 159.000 de vorbitori, reflectând atât dimensiunea comunității românești, cât și tendința familiilor de a păstra limba maternă din motive culturale și personale.

Româna, cea mai vorbită limbă străină în Londra

Limba română este în prezent cea mai vorbită limbă străină în Londra, potrivit datelor publicate de portalul „South West Londoner“, care citează recensământul din 2021 realizat în Regatul Unit. Româna depășește spaniola, poloneza și bengaleza, fiind utilizată zilnic de peste 159.000 de persoane cu vârste de peste 3 ani.

Datele mai arată că unul din cinci londonezi, adică 20,81% din populație, nu folosește limba engleză ca limbă principală. În cartierele Harrow, Barnet, Waltham Forest, Redbridge, Barking and Dagenham, Havering și Bexley, româna este limba străină cea mai frecvent auzită în gospodării.

Pe locurile următoare în clasamentul limbilor străine vorbite în Londra se află spaniola (117.459 de vorbitori), poloneza (112.067) și bengaleza (101.976).

Limba maternă, vorbit acasă

Specialiștii în sociolingvistică explică de ce atât de mulți imigranți aleg să vorbească limba maternă acasă. Tony Capstick, profesor asociat de limbă și migrație la Universitatea din Reading, afirmă: „Este vorba despre modul în care familiile iau decizii cu privire la limbile pe care să le folosească în anumite scopuri“.

El spune că pentru migranții de primă generație, menținerea limbii materne poate avea o valoare personală, dar există și familii care preferă o integrare rapidă, evitând folosirea acesteia.

Jean-Christophe, un londonez de origine franceză, și soția sa italiană au decis să-și crească cele două fiice în spiritul bilingvismului.

„Suntem o familie franco-italiană, mergem regulat în vacanţe în ambele țări, acestea sunt originile noastre. Fetele trebuie să se poată identifica cu aceste origini și să fie clare despre de unde vin”, a explicat el.

Copiii lor, în vârstă de 12 și 10 ani, vorbesc fluent engleza, franceza și italiana, ceea ce le permite și o relație apropiată cu bunicii care nu stăpânesc limba engleză.

Profesorul Capstick subliniază că bilingvismul aduce beneficii cognitive, sociale și culturale, ceea ce explică de ce multe familii aleg să păstreze limba de origine în viața de zi cu zi.