Români blocați pe aeroportul din Cancun: Peste 100 de persoane așteaptă să se întoarcă în țară

Sunt peste 100 de români care așteaptă în continuare în Mexic. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat că sunt făcute demersuri pentru a fi trimisă o aeronavă suficient de mare care să-i aducă în țară pe româniii blocați pe aeroportul din Cancun.  

În acest moment sunt 114 cetățeni români aflați pe Aeroportul din Cancun, iar alți 102 au fost întorși în țară, a precizat Bogdan Aurescu.

„Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români care planificau vacanța în Mexic și care sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni”, a afirmat ministrul român de Externe.

Bogdan Aurescu a mai precizat că marți au fost asigurate hrană și apă pentru cetățenii români blocați în aeroport.

„Noi am semnalat deja acest lucru ambasadorului mexican la București în cursul zilei de ieri, solicitând în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii și sistarea acestor măsuri arbitrare în cele mai multe cazuri. Ambasada României la Mexico City a făcut demersuri hotărâte pe lângă autoritățile mexicane și în cursul zilei de astăzi voi transmite un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera faptul că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale de la caz la caz. Am solicitat și voi continua o abordare transparentă și predictibilă mai ales în contextul pandemic actual(…)Un consul de la Miami se va deplasa pentru a ajuta echipa care se află la fața locului”, a adăugat Aurescu.

Conform ministrului de Externe, românii blocați pe aeroport susțin că poliția de frontieră a comis mai multe abuzuri în ceea ce-i privește. Românii spun că pot comunica doar în spaniolă cu autoritățile. Mai mult, aceștia acuză lipsa apei și a hranei, dar și că au fost puși să aștepte în spații improprii.

„Totodată, s-au făcut demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari”, a precizat ministrul de Externe.

Citește și

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole