România a intrat pentru prima dată în rândul țărilor recomandate pentru investiții străine. Ce loc ocupă în topul condus de SUA

Publicat: 05 apr. 2024, 10:31, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
România a intrat pentru prima dată în rândul țărilor recomandate pentru investiții străine. Ce loc ocupă în topul condus de SUA
Romania a intrat pentru prima data in randul tarilor deschise pentru investitii straine

Prestigioasa companie e consultanță Kearney a inclus România în topul celor 25 de țări deschise pentru investițiile străine. Este prima dată când țara noastră este inclusă în clasamentul condus de SUA.

România se află pe locul 17 în topul ţărilor emergente în ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine directe! Este prima dată când țara noastră a fost inclusă de prestigioasa companie de consultanță Kearney în topul primelor 25 de state ale lumii.

România a intrat pentru prima dată în rândul țărilor deschise pentru investiții străine

România a fost clasată, se pare, pe locul 17 din cauza instabilității fiscale, care afectează încrederea investitorilor, însă punctul forte pentru care a fost inclusă în top 25 îl reprezintă forţa de muncă bine pregătită.

„Investiţiile străine directe în România au crescut de la 10,6 miliarde de dolari în 2021 la 11,3 miliarde de dolari în 2022. Oportunităţile de investiţii străine directe includ proiecte în IT, industria auto, telecomunicaţii, energie, servicii, producţie, produse de consum, bănci şi asigurări. Instabilitatea legislativă şi corupţia afectează încrederea investitorilor, dar forţa de muncă bine pregătită, resursele naturale şi eforturile de reducere a obligaţiilor administrative încurajează investiţiile străine“, scriu reprezentanţii Kearney.

Raportul analizează încrederea cu privire la viitoarele fluxuri de investiţii străine directe (pe parcursul a trei ani) şi reflectă optimismul investitorilor cu privire la economia globală.

Un procent impresionant de 88% dintre respondenţii din întreaga lume au declarat că plănuiesc să îşi crească investiţiile străine directe în următorii trei ani, în creştere cu 6 puncte faţă de anul trecut. Mai mult decât atât, 89% au declarat că investiţiile străine directe vor fi mai importante pentru profitabilitatea şi competitivitatea companiilor lor în următorii trei ani. De asemenea si nivelul lor de entuziasm net cu privire la economia globală a crescut.

Pentru al 12-lea an consecutiv, Statele Unite ale Americii ocupă prima poziţie în clasamentul mondial. Regatul Unit creşte cu o poziţie, ajungând pe locul 4, Germania coboară o treaptă, ajungând pe locul 5, iar Franţa îşi menţine poziţia a 6-a.

Pe segmentul pieţelor in curs de dezvoltare, şapte dintre cel 25 de tări incluse în index-Polonia, Chile, România, Peru, Ungaria, Uruguay şi Oman – au intrat pentru prima dată pe listă.