România achiziționează echipamente militare de ultimă generație de la Hanwha Aerospace în valoare de un miliard de dolari

Publicat: 10 iul. 2024, 15:02, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
România achiziționează echipamente militare de ultimă generație de la Hanwha Aerospace în valoare de un miliard de dolari

România a semnat un contract de un miliard de dolari cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace pentru achiziționarea de sisteme de artilerie moderne, consolidându-și astfel capacitățile de apărare. Potrivit unui comunicat de presă remis de AGERPRES, contractul include furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV).

România devine astfel a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52 și a șasea utilizatoare în rândul statelor membre NATO, alături de Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. De asemenea, România va fi al treilea operator global al vehiculului de reaprovizionare K10, după Norvegia și Australia.

„Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare”, a declarat Jaeil Son, președintele și directorul general al Hanwha Aerospace.

Conform termenilor contractului, livrările vor începe până la începutul anului 2027 și se vor desfășura pe parcursul următorilor cinci ani. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, implicând astfel furnizori locali și creând locuri de muncă în industria de apărare.

„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse programe de localizare industrială, inclusiv producția locală de echipamente de apărare, transferul de tehnologie și înființarea unui Centru de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip „greenfield” în România”, a precizat Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe.

Pe lângă acest contract, Hanwha Aerospace propune și Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI) Redback pentru programul de modernizare al MLI al României. Acest vehicul dispune de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit și un sistem de protecție activă hard-kill.

Sistemul K9 SPH, dezvoltat în 1999, este capabil să furnizeze foc precis și rapid la distanțe de peste 40 de kilometri. Cu o greutate de 47 de tone, K9 este optimizat pentru tacticile „Shoot and Scoot”, care permit deplasarea rapidă după executarea focului pentru a evita contraatacurile.

Vehiculul K10, bazat pe șasiul K9, poate transporta și realimenta complet automatizat cu 104 proiectile de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. Transferul muniției se realizează la o viteză maximă de 12 obuze/minut, ceea ce garantează eficiența sprijinului logistic în orice condiții de câmp de luptă.

Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie globală de apărare și aerospațială, oferind un portofoliu larg de produse, inclusiv vehicule de luptă terestre și sisteme de lansatoare de rachete multiple.