România cheltuie 120,5 milioane de dolari pe echipament militar din SUA

Publicat: 28 iul. 2023, 22:27, de Madalina Toma, în ECONOMIE , ? cititori
România cheltuie 120,5 milioane de dolari pe echipament militar din SUA

Joi, Pentagonul a anunțat că Departamentul de Stat al SUA a dat aprobarea pentru vânzarea către România a 16 vehicule amfibii de asalt și echipamentele aferente, în valoare estimată de 120,5 milioane de dolari.

Nu s-a desemnat încă un contractant principal pentru această potențială tranzacție și nu s-au discutat acorduri de compensare legate de aceasta, conform Pentagonului.

Conform legii, Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării (DSCA) a eliberat certificatul necesar pentru a notifica Congresul cu privire la o posibilă tranzacție.

Într-un comunicat emis de DSCA, s-a menționat că Guvernul României a făcut o solicitare pentru achiziționarea următoarelor echipamente militare:

16 vehicule amfibii de asalt, variantă pentru personal (AAVP-7A1)
3 vehicule amfibii de asalt, variantă de comandă (AAVC-7Al)
2 vehicule amfibii de asalt, variantă de recuperare (AAVR-7Al)
16 mitraliere calibru 50
5 mitraliere M240B de 7,62 mm

Această tranzacție cuprinde și alte elemente de sprijin și echipamente conexe, precum lansatoare de grenade MK-19, sisteme de ochire termică (TSS) M36E T1, suport pentru aprovizionare (piese de schimb), echipamente de sprijin pentru misiuni speciale, instruire, manuale tehnice neclasificate, pachete de date tehnice, servicii tehnice de inginerie pentru contractanți (CETS) și asistență tehnică și logistică.

Este important de menționat că această notificare către Congres face parte din procedurile obișnuite atunci când o țară intenționează să achiziționeze echipamente militare din SUA.

DSCA: Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare

Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să ajute România să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare puternică şi pregătită”, arată comunicatul DSCA.

Această tranzacție propusă va spori capacitatea României de a răspunde la amenințările actuale și viitoare, prin modernizarea și asigurarea unei capacități expediționare continue, care să contracareze potențialele amenințări regionale. Pentagonul susține că România va putea integra cu ușurință aceste echipamente și servicii în forțele sale armate.

Implementarea acestei tranzacții nu va necesita detașarea de personal al guvernului SUA, însă va fi necesară trimiterea unui reprezentant al contractorului în România pentru aproximativ un an, în scopul livrării vehiculelor amfibii de asalt (AAV-uri), echipamentelor conexe și a serviciilor de sprijin.