România – ITU 2022 / Candidaţi din SUA şi Rusia, în cursa pentru funcţia supremă a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii

Cinci posturi de conducere în Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (ITU), 12 locuri în Comitetul pentru Reglementări Radio al organizaţiei şi alte 48 de locuri în Consiliul ITU urmează să se ocupe pentru următorii patru ani, după alegerile ce vor avea loc în aceste zile la Conferinţa Plenipotenţiarilor (PP-22), organizată în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la Bucureşti.

Astfel, la cea de-a 21-a ediţie a conferinţei globale se va alege conducerea organizaţiei (secretarul general, secretarul-general adjunct, respectiv directorii Birourilor de Radiocomunicaţii, Standardizare în Telecomunicaţii şi Dezvoltare în telecomunicaţii). De asemenea, vor avea loc alegeri pentru cele 12 locuri în Comitetul pentru Reglementări Radio şi cele 48 de locuri în Consiliul ITU.
Pe acest subiect, preşedintele PP-22 a ITU, Sabin Sărmaş a menţionat că numele noului secretar general al Uniunii va fi cunoscut joi. „Prima săptămână este despre alegeri. Vor fi policy statements, adică fiecare ministru în parte va veni şi va oferi o astfel de „policy statements”, după care în a doua săptămână, după ce avem alegerile care încep joi şi se termină luni, se va intensifica modul de lucru pe rezoluţii. Vom şti numele secretarului general (al ITU, n.r.) joi, la prânz. Ulterior, se aleg ceilalţi patru oficiali. Votează toate cele 193 de ţări-membre ITU. Majoritatea decide, iar cel cu cele mai puţine voturi iese din competiţie”, a spus oficialul.

Pentru funcţia de conducere cea mai înaltă în cadrul ITU candidează Doreen Bogdan-Martin, din SUA, respectiv Rashid Ismailov din Federaţia Rusă.

„Îmi ofer candidatura ca secretar general al ITU. Îmi imaginez o organizaţie în fruntea eforturilor globale de a îndeplini conectivitatea nevoilor şide a extinde oportunităţile digitale pentru toţi oamenii. Voi lucra neobosit să consolidez ITU ca o instituţie bazată pe fapte, pe impact, axată pe rezultate, transparenţă şi receptivitate. Vom fi „fit4purpose” pentru a ne conduce membrii în viitorul digital”, a scris Bogdan-Martin, în broşura oficială de candidatură.

Portofoliul de realizări al candidatei din SUA include, printre altele: lansarea design-ului Centrului Internaţional pentru Inovaţie Digitală, conceperea unei strategii pentru tineri la nivelul ITU, a unui grup de lucru inter-sectorial pentru tineret, lansarea Programului „Generation Connect Board”- pentru a stimula implicarea tinerilor şi conceptualizarea „Global Youth Summit”, îmbunătăţirea coerenţei între programe pentru ca acestea să fie orientate către viitor.

Doreen Bogdan-Martin are 30 de ani de experienţă în domeniul informaţiei şi comunicării, în sectorul tehnologiilor (TIC), relaţii guvernamentale şi organizaţii multilaterale. Este căsătorită, are patru copii şi vorbeşte fluent franceză şi spaniolă. Pe plan educaţional, este masterandă a Universităţii Americane, Şcoala de Servicii Internaţionale, în Politici de comunicaţii internaţionale, şi licenţiată a Universităţii din Delaware. Din anul 2019, Bogdan-Martin este directoarea Biroului de Dezvoltare în Telecomunicaţii al ITU.

La rândul său, Rashid Ismailov a punctat în prezentarea sa pentru candidatura la funcţia de secretar general al ITU, că pe lista priorităţilor se află: sprijinul centrat pe oameni, economie şi societate digitală, reducerea decalajelor digitale şi asigurarea universalităţii pentru acces în bandă largă pentru toţi, gestionarea riscurilor, a provocărilor şi a oportunităţilor rezultate din creşterea rapidă a sectorului de telecomunicaţii/TIC/dezvoltare, stabilirea unui mediu favorabil pentru inovare în domeniu pentru a sprijini transformarea digitală a societăţii, precum şi consolidarea cooperării între ITU şi alte părţi interesate în sprijinirea obiectivelor strategice ale organizaţiei.

„Lumea se schimbă într-un ritm uluitor şi rapid, iar transformarea digitală este noua normalitate. Aceasta are un profund impact asupra producţiei, logisticii, consumului şi stilului de viaţă. Ca parte a aşa-numitei a patra Revoluţii industriale, tehnologiile şi modelele de afaceri sunt constant înlocuite cu altele noi. Internetul lucrurilor, cloud-ul, computerele, blockchain, inteligenţa artificială şi Big data transformă fundamental afacerile şi managementul”, a menţionat Ismailov, în prezentarea candidaturii sale.

Conform datelor incluse în CV, candidatul din partea Federaţiei Ruse s-a născut pe 2 noiembrie 1965, la Baku (URSS), este căsătorit şi are patru copii. Vorbeşte fluent şapte limbi – engleză, portugheză, turcă, italiană, spaniolă, germană şi franceză. În plus, acesta a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat Lomonosov din Moscova – fiind licenţiat în „Metode matematice şi informatice în istorie” (1983-1988), precum şi Universitatea de Stat de Inginerie Mecanică din Moscova, cu specializare în „Economie şi Managementul Întreprinderilor” (2004 – 2007).

Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări se reunesc la Bucureşti, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii.

Pe parcursul celor trei săptămâni, la ediţia a 21-a a Conferinţei Plenipotenţiarilor a UIT (PP-22), delegaţiile prezente vor include reprezentanţi ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituţii academice şi organisme naţionale, regionale şi internaţionale implicate în activităţile organizaţiei privind radiocomunicaţiile şi standardizarea sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură, şi unde se vor stabili politicile generale ale UIT, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 – 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.

Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune. AGERPRES este partener media al evenimentului.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole