Democrația costă: Kelemen Hunor explică de ce nu pot fi comasate alegerile locale cu cele parlamentare

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, afirmă că ar fi neconstituţională gruparea localelor cu alegerile parlamentare în 2024, luată în calcul de PSD şi PNL.

„Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul.

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a susținut preşedintele UDMR pe B1 TV.

Pericolul de a bulversa alegătorul

De asemenea, un alt inconvenient este pericolul de a bulversa alegătorul, care va primi nu mai puţin de 7 buletine de vot, transmite vicepremierul.

Argumentul că vor costa mai puţin nu este unul serios. Democraţia costă. Alegerile trebuie organizate când este rândul, nu trebuie amestecate. La alegerile locale, programele trebuie să meargă spre comunităţile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbeşti de ce se întâmplă în Europa şi ce aşteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuţie”, afirmă Kelemen Hunor.

Hunor nu a respins, ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, cum a mai fost în urmă cu 20 de ani, însă a transmis că anul acesta va fi o excepţie, pentru că cele două tipuri de scrutine pică în acelaşi an foarte rar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...