România, pe urmele Italiei. Medic: Pacienții cu șanse minime nu pot fi decuplați. E primul venit, primul servit

România se află pe urmele Italiei din cauza cazurilor de coronavirus. Medicii au ajuns în situația în care sunt nevoiți să aleagă cine este tratat la spital și cine este lăsat singur să se lupte cu boala, întrucât secțiile de terapie intensivă nu mai au locuri libere.

Potrivit Digi24.ro, la Ploiești medicii au procedat la fel ca doctorii din Italia: au dat paturile de spital pacienților cu cele mai multe șanse de supraviețuire. Specialiștii din sănătate trag un semnal de alarmă și anunță că situația generată de pandemie a devenit critică.

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara confirmă și el situația disperată în care sistemul medical a ajuns.

”Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă”, e declarat Virgil Musta, la Digi24.

Medic: E principiul primul venit, primul servit

Medicul spune că legea nu permite ca o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată.

„E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a mai spus medicul.

Întrebat cum au ajuns pacienții de la secția mobilă AȚI din Timișoara să fie înveliți cu paturi, Musta a precizat că a fost o problema de încălzire și că problema a fost rezolvată parțial.

”A fost o problemă de încălzire, azi vom muta pacienții, o parte deja au ajuns pe o anumită secție unde a existat posibilitatea de a fi transformată în terapie intensivă”, a explicat Virgil Musta.

Specialistul este de părere că încă mai există o șansă pentru a nu pierde controlul asupra pandemiei

”Situația pare scăpată de sub control. Încă mai avem o șansă, dar că să o fructificăm trebuie să fim fermi și foarte exacți. Cred că a fost acel curent care a mobilizat oamenii să nu respecte regulile cunoscând că undeva în firea noastră nu suntem prieteni cu regulile și atunci oamenii nu le-au mai respectat. Cred că și cei care trebuie să implementeze aceste reguli au vină lor pentru că nu au fost suficient de fermi. E greu să analizez eu situația pentru că nu sunt medic de politici de sănătate publică, dar cred că vină este împărțită”, a conchis medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...