România poate profita de descoperirea imensului depozit de gaze din Turcia

Răzvan Nicolescu, senior expert în domeniul energetic al companiei Deloitte şi fost ministru al Energiei consideră că România ar putea profita de descoperirile de gaze din Turcia.

În urma anunțului de la finalul săptămânii trecute că Turcia a descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze evaluat la 320 de miliarde de metri cubi, analiștii au încercat să estimeze implicațiile economice.

Astfel, Răzvan Nicolescu este de părere că pe plan regional, aceste descoperiri înseamnă posibilitatea de a avea mai multe surse de gaz începând, probabil, cu 2025. „Sunt reţinut în legătură cu şansele de realizare ale obiectivului vecinilor noştri de a avea producţie în 2023. Această descoperire ar putea fi un lucru benefic pentru consumatorii din regiune şi problematic pentru companiile şi ţările care produc sau vor să o facă”, a declarat oficialul Deloitte.

În ceea ce priveşte implicaţiile pentru România, specialistul consideră că noile descoperiri reprezintă un lucru bun pentru consumatori şi riscuri şi competiţie mai mare pentru producători.

„Problema României nu este însă descoperirea vecinilor şi aliaţilor noştri turci, ci lipsa de strategie şi de acţiune în legătură cu ce vrem noi să facem”, a punctat Nicolescu.

Cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria Turciei

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a anunţat vineri că ţara a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa. Mai exact, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

„Vreau să vă împărtăşesc o veste bună. Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa”, a declarat, conform Reuters, Erdogan.

Oficialul turc a adăugat și că Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse în 2023 şi să devină un exportator net de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...