România, principala piață pentru tomatele din Turcia. Roșiile Salkim, la mare căutare

Publicat: 19 ian. 2023, 11:57, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
România, principala piață pentru tomatele din Turcia. Roșiile Salkim, la mare căutare

România a devenit, în 2022, cel mai mare importator de roșii din Turcia (în locul Rusiei), cu importuri în valoare de 65,2 milioane de dolari, în condițiile în care țara noastră derulează de câțiva ani Programul Tomata subvenționat de stat și al cărui obiectiv constă tocmai în reducerea importurilor.

Alte destinații importante pentru turci reprezintă Ucraina – 45,3 milioane de dolari și Bulgaria – 38,1milioane de dolari.

În țara noastră, importurile de roșii se ridică în general la 100 milioane de dolari, în total, la volume de 90 000 – 100 000 tone, din care peste 60% provin din Turcia.

Anul trecut, exporturilor de roșii turcești au crescut cu 4% față de 2021, depășind 377 de milioane de dolari, față de 362,9 milioane dolari, în 2021, potrivit datelor Asociației Exportatorilor din Anatolia de Sud-Est citate de Agenția Anatolia.

În volum, este vorba de 526.703 tone de roșii, care au fost livrate în 54 de țări, inclusiv România, Ucraina, Bulgaria, Germania, Regatul Unit, Republica Cehă, Elveția, Spania, Kazahstan, Letonia, Rusia, Polonia și Malaezia, relatează Rador.

 Creșterea exporturilor a fost influențată de declinul pieței ruse, susțin turcii.

„Anterior, volumul exporturilor de roșii către Rusia era de aproximativ 200 de milioane de dolari pe an. Din păcate, anul trecut această cifră a scăzut la 33 de milioane de dolari. În același timp, creșterea exporturilor către țările balcanice a compensat de fapt contracția pieței din Rusia”, spune Yanmaz.

Ambiții mari

Șeful Asociației Investitorilor și Producătorilor de Produse de Seră, Muslim Yanmaz,  spune că roșiile Salkim sunt la mare căutare pe piața europeană

„Datele privind exportul de tomate în 2022 nu sunt în mod clar ceea ce am sperat. Pierdem treptat piața rusă. Producătorii agricoli din mai multe țări, în special din Azerbaidjan și Uzbekistan, au ambiții serioase privind piața rusă. Alături de criza energetică, a avut impact și creșterea costurilor de transport, ceea ce a dus la o scădere a livrărilor către piața rusă. Scopul nostru este să creștem exportul de tomate la 500 de milioane de dolari”, a precizat șeful asociației.

Producătorii turci speră însă la o redresare a activității pe piața rusă, ceea ce s-ar vedea într-o creștere semnificativă a exporturilor în 2023.  

Citeste si Megainvestiţie într-o seră de tomate pe zeci de hectare la Sibiu. Planurile polonezilor de la Citronex. Exclusiv