România, scena spectacolului politic permanent al eternilor păpușari din umbra puterii

De mai bine de 30 de ani, clasa politică de la noi ne-a servit zilnic spectacole ale teatrului de păpuși unde vedem doar marionetele și aproape niciodată nu știu cine sunt păpușarii. În spatele fiecărui politician, fie că este primar, ministru, deputat ori senator, stă câte un păpușar sau chiar mai mulți.

Astfel, majoritatea politicienilor români au devenit și sunt marionetele unor păpușari deghizați în oameni de afaceri. Dar este bine de știut că orice marionetă nu are opțiune, ea execută doar mișcările păpușarului.

Dacă păpușarul pleacă, ea nu știe ce să mai facă singură. Fără păpușar, marioneta este un nimeni. Va rămâne o păpușă într-o cutie de care nimeni nu îți va mai aduce aminte. Iar politica românească ne-a oferit spectacole de neuitat cu păpușari celebri și marionete vedetă.

Printre primii care au adus pe scena politică piese ale teatrului de păpuși a fost afaceristul Dinu Patriciu. Când Călin Popescu Tăriceanu era premier, Patriciu își bea cafeaua în biroul premierului de la Palatul Victoria. Practic, el dădea ora exactă în Guvern și în România.

După ce Tăriceanu a plecat de la Palatul Victoria, Patriciu l-a scos în față pe Crin Antonescu, însă după ce Patriciu s-a ridicat la ceruri, steaua lui Crin Antonescu a apus imediat. Modelul lui Patriciu a fost copiat, cam în aceeași perioadă, și de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vântu.

Radu Timofte, Varujan Vosganian, Nicolae Văcăroiu sau Mircea Geoană sunt câteva dintre zecile sau chiar sutele de marionete politice ale lui Vântu. Iar episodul cu descinderea candidatului Geoană la jacuzziul din vila lui Vântu din centrul Capitalei este poate unul dintre cele mai reprezentative spectacole ale teatrului politic de păpuși pus în scenă de controversatul afacerist. 

După ce Vântu a rămas cu tot mai puține marionete, pe scenă a urcat afaceristul Sebastian Ghiță. Iar convorbirea dintre Vântu și Ghiță despre modul cum era manevrat fostul premier și lider PSD, Victor Ponta, a fost și este cea mai reușită reclamă a teatrului politic de păpuși de la noi. „Sebastian Ghiță: . I-am zis lu’ Ponta o f.. …., fac unu, doi rating te duci la televizor. S-a dus săracu. Mi-a zis: <<Mă duc, mă în p….Zic, dau breaking news, fac ce vreți voi. Na, vin eu la televizor”.

Dar, de vreo 25 de ani, indiferent de guvernare, păpușarul de serviciu al României este afaceristul Dan „Felix” Voiculescu. Prin posturile TV și-a impus și promovat pe scena politică o armată de politicieni încolonați în partidul său balama PUR, PC sau cum s-a mai numit.

La ora actuală nu există județ unde să nu fie unul-doi sau chiar mai mulți oameni de afaceri care să nu aibă marionete politice, fie primari, deputați ori senatori.

Cel mai elocvent exemplu din ultima perioadă este cazul județului Giurgiu, unde circa 25 de primari PSD au trecut la PNL și, astfel, la alegerile locale și parlamentare de anul trecut, PNL Giurgiu a devenit cea mai performantă organizație a PNL din țară.

Numai că ceea ce se știe mai puțin este faptul că cel care a „convins” vreo 14 primari PSD să treacă la PNL a fost controversatul afacerist George Cușă, și, tot el, îi controlează pe unii parlamentari giurgiuveni.

Așadar, indiferent de cine este la putere, spectacolele teatrului de păpuși se joacă permanent atât pe scena națională, dar și pe scenele județene, municipale, orășenești sau comunale.

Practic, nu există om politic mai de anvergură fără să aibă în spate un păpușar. Poate și de aceea, România nu mai are acum lideri politici, ci doar deținători de putere, adică marionete ale unor păpușari deghizați în oameni de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...