România și-a acoperit aproximativ 50% din necesarul brut de finanțare pentru 2025

Publicat: 22 mai 2025, 17:58, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
România și-a acoperit aproximativ 50% din necesarul brut de finanțare pentru 2025
Foto: economica.net

România și-a consolidat buffer-ul de finanțare și poate aștepta formarea unui nou guvern înainte de a reveni pe piețele internaționale cu vânzări de euroobligațiuni”, a declarat șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, în cadrul unei conferințe organizate joi la București.

Suntem în avans cu finanțarea deficitului bugetar (peste 50% din necesarul pe 2025) și ne-am constituit un buffer suficient, iar pe piața internă împrumuturile se comportă bine”, a arătat Ștefan Nanu.

Directorul direcției Trezorerie din Ministerul Finanțelor spune că este esențial ca toți actorii politici să își fixeze ca obiectiv principal menținerea gradului de investiție al României. „Agențiile de rating așteaptă detalii despre un pachet fiscal care să reducă deficitul bugetar”, a evidențiat el.

România intenționează să își reducă treptat emisiunile de euroobligațiuni pe termen mediu pentru a contribui la scăderea costurilor de împrumut, a adăugat Nanu.

Investitorii sunt în prezent „moderat optimiști” cu privire la România, iar acest lucru se reflectă în recenta scădere a randamentelor, comparativ cu creșterea semnificativă de după primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit lui Nanu.

Consolidarea fiscală și menținerea ratingului investment grade sunt condiții prealabile pentru scăderea costurilor de împrumut ale României”, spune șeful Trezoreriei.

România trebuie să-și mențină ratingul

El a precizat că este foarte important ca o nouă emisiune de eurobonduri a României să fie validată de piețe și să avem confirmarea de menținere a Investment Grade de către toate cele trei agenții internaționale de rating. Prima evaluare va avea loc pe 15 august 2025 și va aparține Fitch.

Este absolut necesar să ne menținem ratingul Investment Grade, pentru că toate costurile împrumuturilor statului și ale companiilor sunt legate de acesta. Pentru a ține costurile jos avem nevoie de ajustarea fiscală. Anul trecut, am împrumutat pe piețele externe 18 miliarde de euro și am fost cel mai mare emitent de pe piețele emergente. O reducere este necesară, dar pe termen mediu”, a subliniat Ștefan Nanu.

România va utiliza alte opțiuni de finanțare, cum ar fi plasamentele private și vânzările de datorie locală până când condițiile de piață vor permite următoarea vânzare de euroobligațiuni, a mai precizat el.