România, țara secretarilor de stat. Funcția, vânată pentru salariul uriaș și multiplele avantaje

Sursa foto: Pixabay.com
Sursa foto: Pixabay.com

Umilință maximă. România are, în prezent, peste 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în anul 2010. Iar salariul net pentru această funcție depășește 2.000 de euro. Funcția vine la pachet cu o serie de avantaje.

Demnitarii au dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs, primesc mașină cu șofer, au dreptul să ceară locuință de la RAPPS, pot avea o sumă de protocol la dispoziție și au un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei. Trist este că pentru pensionari și seniori aleșii nu găsesc bani.

Pe majoritatea secretarilor de stat îi leagă apartenența politică, de cele mai multe ori de o organizație locală, iar pe alții îi recomandă doar gradele de rudenie pentru această funcție! Cum este cazul lui Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui și al senatoarei PSD Gabriela Crețu. Fiul a primit o funcție în Guvern, în 2018, în cabinetul Anei Birchall, și a doua, în Secretariatul General al Guvernului, în 2022.

„Cu cât ne îndepărtăm de alegeri, numărul de secretari de stat se înmulțește pentru că presiunile organizațiilor locale ale partidelor cresc și, crescând această presiune, prim-miniștrii, interesați să aibă sprijinul organizațiilor locale, vor face aceste concesii. (…) Când la mijloc e o coaliție de partide mari, nevoia de multe posturi, ca să mulțumești pe toată lumea, crește,” spune politologul Cristian Pîrvulescu.

La Ministerul Mediului apare un nou secretar de stat, o dată la trei luni. La începutul lui martie, aici erau deja șase posturi de secretar de stat.

Iar Sorin Grindeanu este ministrul cu cei mai mulți secretari de stat.

Citește continuarea pe Realitatea.net

Articolul precedentGPT-4, inteligență artificială la nivel uman
Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de anchete. A lucrat în redacții precum Gardianul, Adevărul și Forbes. Paralel cu meseria de jurnalist, Otilia Caloian este implicată activ în viața filantropică și în activități caritabile, fiind vicepreședinte la Asociația Fight for Life Charity.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.