România trece bine prin criză și își păstrează ratingul de țară

Chiar dacă economia României se confruntă cu serioase probleme generate de pandemie, ca întreaga economie mondială, una dintre cele mai importante agenții de rating a decis să nu ne penalizeze.

Anunțul a fost făcut miercuri seara, de ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Acesta a spus că agenţia Moody’s a menţinut ratingul de ţară pentru România în evaluarea pe care a făcut-o. Păstrarea este condiționată de continuarea unei linii politice responsabile.

„În raportul de evaluare se spune foarte clar că Guvernul a reuşit să câştige încrederea atât a pieţelor financiare, cât şi a agenţiilor de rating prin măsurile pe care le-a luat. Bineînţeles că a fost o discuţie prezentată despre ce se întâmplă cu punctul de pensie şi au apreciat decizia luată de acest Guvern dar, cel mai important, în finalul raportului se spune foarte clar că menţinerea ratingului de ţară în viitor depinde foarte mult de continuitatea acestor politice responsabile implementate de Guvern în anul 2020”, a anunțat Cîţu în cadrul şedinţei de guvern.

Cîţu a mai spus că în august și septembrie încasările la bugetul României au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Să ştiţi că şi luna octombrie, nu avem datele finale, dar şi luna octombrie arată o încasare mai bună a veniturilor faţă de octombrie anul trecut. Nu suntem încă la final, dar cam aşa se prognozează… Ar fi a treia lună consecutivă cu venituri mai mari decât în 2019, asta în condiţiile în care am redus taxele anul acesta, am eliminat toate taxele introduse de guvernul precedent, guvernul socialist, dacă ţineţi minte, supraimpozitarea contractelor part-time, supraacciza şi întreaga Ordonanţă 114”, a mai declarat ministrul.

În această perioadă, toate cele trei agenţii de rating, Moody’s, Fitch şi Standard and Poor’s, fac o evaluare a ratingului de ţară pentru România. Ultima evaluare a fost Baa3 (Negativ), o treaptă inferioară față de precedenta, din 2018, Baa3 (Stabil), ce oferă un nivel mediu de încredere al investitorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...